Modilac morsmelkerstatning basert på ris er mistenkt for salmonellautbrudd i Europa

Flere babyer har blitt syke av salmonella i Europa, der mistenkt kilde er en morsmelkerstatning av varemerket Modilac. Produktet er produsert ved en fabrikken Lacteas Asturianas SA i Spania med godkjenningsnummer 26.00291/O, og er omsatt i Spania, Frankrike, Marocco, Syria, Vietnam, Libya og Tunisia. Det er flere forbrukere i mange land som har importert produktet privat, deriblant en norsk forbruker.

Produktet det gjelder er:

  • Produktnavn: Modilac morsmelkerstatning
  • Produsent: Lacteas Asturianas SA, Spania
  • Godkjenningsnummer: 26.00291/O

Morsmelkerstatningen er ikke importert til Norge via virksomheter, men vi har fått opplysninger om at enkeltpersoner har kjøpt produktet på nett, i tillegg kan noen ha kjøpt produktet på reise i utlandet. Dersom du har denne morsmelkerstatningen, må du ikke bruke den. Kast produktet.

Babyene er blitt syke av Salmonella Poona av samme type i flere Europeiske land. Babyene ble syke fra august 2018 og frem til slutten av januar.

Se nyhetssak fra Food safety news: More babies infected with Salmonella in outbreak linked to rice milk formula

I 2011 var det også et utbrudd, der samme varemerke Modilac var kilde til utbrudd. Den gang ble flere hundre spebarn ble syke av Salmonella Poona, de fleste pasienten var fra Spania.

Generell anbefaling er å bruke kokt vann som holder minst 70 °C når du tilsetter morsmelkerstatning. Se råd i artiklene:
Morsmelkerstatning
Morsmelkerstatning og tilskuddsblanding - råd ved utblanding til mer enn ett måltid