Tilbaketrekking:

Tilbaketrekking av ulovlig genmodifisert sjokolade fra USA

Godtesjuk AS i Ålesund trekker tilbake et sjokoladeprodukt fra USA av merket «REESE’S». Årsaken er innhold av ulovlige genmodifiserte ingredienser. Ingen genmodifiserte næringsmidler er godkjent i Norge per 2020.

Tilbaketrekningen gjelder følgende vare:

  • Produktnavn: “REESE’S 3 Peanut Butter Cups”
  • Virksomheten som kaller tilbake varene: Godtesjuk AS, Ålesund
  • Produksjonsvirksomhet: The Hershey Company, USA
  • Lotnr.: Alle produkter merket med innhold av genmodifiserte ingredienser

Importøren trekker tilbake produktene etter at Mattilsynet fant dem i en butikk i Kristiansand. Produktene er innført fra Sverige og distribuert til et utvalg butikker i Sør-Norge. Importøren er pålagt å bedre sine rutiner slik at de ikke importerer ulovlige genmodifiserte produkter til Norge.

Produktene er produsert i USA der genmodifiserte varianter av bl.a. mais, soya og sukkerbete dyrkes og brukes i matindustrien. I «Reese’s 3 Peanut Butter Cups» er ingrediensene sukker og soyalecithin laget av genmodifiserte råvarer. Produktene er merket med informasjonen *Produced from genetically modified sugar beets and soya beans".

Produktene er produsert og merket for EU-markedet, hvor en rekke genmodifiserte produkter er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Produktene regnes derfor som trygge å spise.

Tilsvarende produkter har blitt trukket tilbake tidligere av Dropsen AS og Scott Candy AS.

Hva kan forbrukere gjøre?

Forbrukere som har kjøpt GM-merkede produkter og ikke ønsker å bruke dem kan levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

Forbrukere som finner produkter i handelen merket med innhold av genmodifiserte ingredienser kan gjerne gjøre butikken oppmerksom på dette og/eller varsle Mattilsynet.

Kontakt importør Godtesjuk AS: Anders Fosse, tlf. 411 611 08
Kontakt Mattilsynet: Spesialinspektør Inga Torp Nielsen, tlf. 22 77 83 09