Tilsynsresultater

Har kartlagt miljøgifter i tre nye fiskeslag

26.06.2020 Forskarar har for første gong kartlagt innhald av miljøgifter i norsk breiflabb, lyr og raudspette. Ingen av fiskane hadde nivå av framandstoff over grenseverdiane i fileten.

Tema: Tilsynsresultater


Fortsatt behov for oppfølging av akrylamidnivåene

Potetgull med rifler

25.06.2020 Mattilsynet har fått analysert akrylamid i utvalgte potetchipsprodukter på det norske markedet. Produktene er fra tre av de større produsentene i Norge. Resultatene viser at nivåene i enkelte av produktene fortsatt bør ned.

Tema: Tilsynsresultater


Lite plantevernmiddelrester i matvarer

Frukt og grønnsaker

19.06.2020 Innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene. Det viser Mattilsynets overvåking i 2019.

Tema: Tilsynsresultater


Mye feilmerking av poteter

Gulrøtter, poteter, rødløk og blomkål.

15.06.2020 60 prosent av potetproduktene og 24 prosent av frukt, bær og andre grønnsaker var feilmerket. Det viser en kontroll fra Mattilsynet.

Tema: Merking av mat


God kvalitet på importert sjømat

Eksotiske fiskeslag, kreps, hummer og skjell

04.06.2020 Sjømat som ble importert til Norge i 2019 hadde god kvalitet og få overskridelser av fremmedstoffer og bakterier viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Risikovurdering om jodberikning av matvarer

26.05.2020 Å tilsette jod i husholdningssalt eller i salt som brukes i brød, kan kompensere for lavt jodinntak hos unge og hos kvinner i fruktbar alder, men det kan samtidig føre til at småbarn får for mye jod.

Tema: Tilsynsresultater


Minimalt med fremmedstoffer i kjøtt

kyr og kalver på beite

20.05.2020 Mattilsynets overvåking av fremmedstoffer i landdyr 2019, viser ingen alvorlige funn i kjøtt og andre animalske produkter.

Tema: Tilsynsresultater


Lite radioaktivitet i lokalprodusert mat

19.05.2020 Det er svært få funn av radioaktivitet over grenseverdiene i norsk lokalmat selv om maten er produsert i de områdene som ble hardest rammet av nedfall etter Tsjernoby-lulykken i 1986. Det viser Mattilsynets overvåkningsprogram.

Tema: Miljøgifter


Lite tungmetaller i fiskekaker og fiskepinner

17.04.2020 Det er lave nivå av tungmetaller i prosesserte fiskeprodukter, viser en ny studie.

Tema: Tilsynsresultater


Ingen funn av Salmonella i tørket frukt, bær og nøtter

Blanding av nøtter og tørket frukt i to små serveringsboller av tre

10.02.2020 I Mattilsynets kontroll ble det ikke funnet Salmonella i prøver av tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger tatt ut på det norske markedet i 2019.

Tema: Tilsynssaker