For dårlig hygiene ved utsalgssteder for softis

Nesten halvparten av stedene som selger softis har for dårlig hygiene. Mattilsynet har funnet tarmbakterier i softisen på flere av sine tilsyn i Rogaland.

Mattilsynet har sjekket softis ved 45 utsalgsteder i Rogaland. På 22 steder ble det funnet tarmbakterier. 9 av disse måtte stenge midlertidig frem til de hadde vasket grundig og gjennomgått renholdsrutinene internt.

Krever god hygiene

– Bakterier kan lett forurense softis hvis man har dårlig hygiene. Softis er et melkeprodukt der bakterier kan holde seg levende om den forurenses, sier seniorinspektør i Mattilsynet Midt-Rogaland, Inga Torp Nielsen.

Softis selges ofte i kiosker og på fastfoodsteder som ellers har enkel tilberedning av mat. Det kan være årsaken til mangelfulle hygienekunnskaper og slurv med renholdet, sier Nielsen.

Hva skjer om du får i deg bakteriene?

Får du i deg bakteriene kan det føre til diaré og oppkast.

Bakteriene kalles Enterobacteriaceae og er tarmbakterier. Den kan lett overføres til vann og næringsmidler, og det er som oftes mangelfull håndhygiene og renhold som er årsaken når den påvises i næringsmidler.

Er det trygt å spise softis?

– Stort sett er innholdet under grensa for hva som vil gjøre oss syke, selv om det høres utrivelig ut med påvist tarmbakterier i isen. Grenseverdiene har en sikkerhetsmargin, og det er kanskje derfor vi sjelden hører om folk som har blitt syke, sier Inga Torp Nielsen i Mattilsynet.

Kontaktperson:
Seniorinspektør Inga Torp Nielsen, distriktskontoret for Midt-Rogaland, tlf. 90 74 84 44.