Husk god kjøkkenhygiene når du behandler svinekjøtt
Svinekjøtt og kjøttdeig av svin kan inneholde bakterien Yersinia enterocolitica, som kan forårsake mage-tarminfeksjon, yersiniose, hos mennesker. Det er derfor viktig å være nøye med kjøkkenhygienen når du tilbereder produkter fra svin.
Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert til sammen 152 prøver av kvernet svinekjøtt og svinekjøttdeig for Yersinia enterocolitica, en bakterie hvor noen varianter er i stand til å forårsake sykdom hos mennesker. Svin regnes for å være hovedreservoaret for syksdomsfremkallende Y. enterocolitica, og svinekjøtt anses å være en viktig smittekilde.
Resultatene tyder på at forekomsten av sykdomsfremkallende Y. enterocolitica i norske svinekjøttprodukter er lav, men at de kan forekomme.
- Det er derfor viktig å steke svineprodukter godt og å ikke smake på rå produkter slik som svinekjøttdeig, bacon og lignende. Husk også god kjøkkenhygiene når du håndterer rått kjøtt, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet.
Les mer om :
Folkehelseinstituttet - Yersiniose - veileder for helsepersonell