Husk god kjøkkenhygiene når du behandler svinekjøtt

Svinekjøtt og kjøttdeig av svin kan inneholde bakterien Yersinia enterocolitica, som kan forårsake mage-tarminfeksjon, yersiniose, hos mennesker. Det er derfor viktig å være nøye med kjøkkenhygienen når du tilbereder produkter fra svin.

Svinekjøtt, svinekjøttdeig, kokt skinke

Illustrasjonsfoto Foto: Colourbox.com

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert til sammen 152 prøver av kvernet svinekjøtt og svinekjøttdeig for Yersinia enterocolitica, en bakterie hvor noen varianter er i stand til å forårsake sykdom hos mennesker. Svin regnes for å være hovedreservoaret for syksdomsfremkallende Y. enterocolitica, og svinekjøtt anses å være en viktig smittekilde.

Resultatene tyder på at forekomsten av sykdomsfremkallende Y. enterocolitica i norske svinekjøttprodukter er lav, men at de kan forekomme.

- Det er derfor viktig å steke svineprodukter godt og å ikke smake på rå produkter slik som svinekjøttdeig, bacon og lignende. Husk også god kjøkkenhygiene når du håndterer rått kjøtt, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet.

Se rapporten på Mattilsynet.no: Sykdomsfremkallende Yersinia enterocolitica i svinekjøttprodukter - 2019


Les mer om :

God kjøkkenhygiene 

Yersinia enterocolitica

Folkehelseinstituttet - Yersiniose - veileder for helsepersonell

Veterinærinsituttet - Yersinia enterocolitica