Standarden på sushirestaurantene kan bli bedre

Mattilsynets distriktskontor i Oslo har hatt fokus på sushirestauranter denne sommeren. 46 av rundt 150 restauranter har hatt besøk av inspektører. Av dem ble 9 helt eller delvis stengt.

Ulike typer sushi og soyasaus.

 Foto: iStockphoto

31 av de 46 besøkte restaurantene fikk varsel om vedtak og ni måtte stenge sushiserveringen. Bare 4 steder besto tilsynet uten annet enn veiledning.

De 4 er:

  • Japoniis Sushi i Vækerøveien
  • Japo Sushi i Frognerveien
  • Mini Sushi på Carl Berners plass
  • Sakana Sushi i Prinsens gate

Mattilsynet understreker at det er mange restauranter som ikke er besøkt i denne omgang.

- De fleste anmerkningene våre inspektører har hatt dreier seg om manglende kunnskap rundt innfrysing av fisk og behandling av ris som brukes til sushi. I tillegg ble det avdekket dårlige rutiner for håndvask og renhold, sier seksjonssjef Gry Marianne Holmbakken.

Hun er ikke spesielt imponert over standarden på hovedstadens sushirestauranter.

- Sushi er en svært sårbar matvare, ikke minst fordi den serveres uten noen form for varmebehandling. Rå fisk som ikke har vært frossen, kan inneholde parasitter som kan gi store plager hvis man får dem i seg.

Holmbakken påpeker også at kokt ris kan gi magebesvær hvis den ikke oppbevares og behandles riktig.

- For å lage sushiretter på en trygg måte, er det viktig at risen har riktig temperatur og lav ph (sur).

- Personlig hygiene er selvfølgelig viktig ved all matlaging, men betyr ekstra mye når maten som serveres er rå, påpeker hun.

- Videre må kjøkkenpersonalet få nok opplæring i å lage sushi før man setter i gang med nye matretter på menyen. Det er stor forskjell på å koke pølser og å lage sushi som er helsemessig trygg.

- Mattilsynet vil fortsette å føre tilsyn med sushibransjen, og vi håper at kunnskapen om sushi blir bedre når vi har fokus på dette området, avslutter hun.

Kontaktperson i Mattilsynet
Gry Marianne Holmbakken, telf.: 980 84 181