VKM fremdeles bekymret for bruk av probiotika i barnemat
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert to typer probiotika i morsmelkerstatninger, tilskuddsblandinger og barnegrøt. Konklusjonen er at det fremdeles trengs mer kunnskap om probiotika.
VKM har i tidligere risikovurderinger uttrykt bekymring for hva det vil si for spedbarn og småbarn å få i seg daglige doser i store mengder av én spesiell bakteriestamme. Tarmfloraen til spedbarn og små barn er ikke ferdig utviklet. Man vet ikke hvilke konsekvenser det har dersom de de over lengre tid får morsmelkerstatning eller grøt som er tilsatt probiotika.
En produsent ønsker å introdusere en morsmelkerstatning og en tilskuddsblanding med den probiotiske bakteriestammen Lactobacillus fermentum CECT5716 på det norske markedet. Mattilsynet ba derfor VKM om en vurdering av denne bakteriestammen.
Risikovurderingene som nå er overlevert Mattilsynet, gjelder morsmelkerstatning, tilskuddsblanding eller industrifremstilt barnegrøt. Det foreligger ikke ny informasjon som gir grunn til å endre konklusjonene i vurderingen som VKM gjorde i 2010, skriver Vitenskapskomiteen.
Det selges i dag ikke morsmelkerstatning, tilskuddsblanding eller industrifremstilt barnegrøt på det norske markedet med innhold av denne bakteriestammen.
Les mer:
Mattilsynet: Trenger mer kunnskap om probiotika i barnemat
VKM: Vurdering av barnegrøter og morsmelkerstatning med Bifidobacterium lactis Bb12