Kostfiber

Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen, såkalte ufordøyelige polysakkarider. Naturlige kostfibre finnes bare i matvarer fra planteriket.  De bidrar med lite energi, men er gunstig for fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

Brød skåret i skiver.

Grove kornprodukter gjør at du får i deg kostfiber.Foto: iStockphoto

De fleste bør spise mer

De fleste får i seg langt mindre kostfiber enn anbefalt. Gjennomsnittlig inntak av kostfiber er omtrent 22 gram hos kvinner og 26 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 30 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, belgvekster, frukt og bær. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød. Se etter Nøkkelhullet eller Brødskala’n når du handler brød og kornvarer (lenke til info om disse merkene).

Fiberkilder

De største kildene til fiber i norsk gjennomsnittskosthold er:

  • Brød og andre kornvarer (grove) 53 prosent
  • Frukt og bær 18 prosent
  • Grønnsaker 14 prosent
  • Poteter 5 prosent (Norkost 3, 2010-11)

Hvordan få i seg ca 30 gram kostfiber per dag?

Her er et eksempel på daginntak som gjør at du får i deg nok kostfiber

5 skiver (200 gram) grovt brød med 100 prosent sammalt mel - 17 gram

2 poteter (cirka 150 gram, lagringspotet) - 3 gram

1 stor gulrot (cirka100 gram) - 2,7 gram

1 porsjon brokkoli (100 gram) - 2,0 gram

1 tomat (50 gram) - 0,7 gram

1 appelsin (150 gram) - 2,7 gram

1 eple (100 gram) - 2,5 gram


Til sammen 31 gram (forhøyet)

Sjekk innholdet av kostfiner i matvarer i Matvaretabellen

Ansvarlig: Helsedirektoratet Kontakt: 810 200 50

Mer hos oss

Næringsstoffer