Tilsynsresultater

Smilefjesordningen gir bedre hygiene i serveringsbransjen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Evaluering etter mer enn 20 000 tilsyn viser at smilefjesordningen fungerer. Stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første tilsyn, og brukerundersøkelser viser at ordningen er godt mottatt og likt av både serveringsbransjen og publikum.

Tema: Kjøkkenhygiene


Stadig bedre resultater fra smilefjesordningen

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Etter to fulle runder med smilefjesordningen, og mer enn 15 000 gjennomførte tilsyn, viser tallene at stadig flere serveringssteder får smilefjes ved første gangs tilsyn.

Tema: Kjøkkenhygiene


Sju av 10 serveringssteder får smilefjes

Mann og kvinne ved et kafébord.

29.05.2018 Etter tre måneder med smilefjesordningen har Mattilsynet utført over 3 200 tilsyn over hele landet. I gjennomsnitt får sju av ti serveringssteder smilefjessymbolet, mens svært få får surmunn. Resultatene etter første kvartal viser også at ordningen har ført til en solid bedring av hygienestandarden hos de som har hatt besøk av Mattilsynet.

Tema: Kjøkkenhygiene


Silikonprodukter brukt i matemballasje er undersøkt

23.05.2018 Matemballasje som inneholder silikon avgir ikke siloksaner i helseskadelige mengder til maten, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Silikon er et materiale som brukes mye, som for eksempel i bakeformer og kjøkkenredskaper.

Tema: Tilsynsresultater


Matsminke brukt på tunfisk i stort omfang

27.04.2018 Ulovleg bruk av matsminke avdekka i 1 av 5 prøvar av tunfisk tatt av Mattilsynet.

Tema: Tilsynsresultater


Urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Ulike typer kosttilskudd i en skål.

23.04.2018 Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, svært høyt koffeininnhold og reseptpliktige legemidler i 27 av 70 kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker. Flere av funnene kan være direkte helsefarlige.

Tema: Tilsynsresultater


Er det trygt å spise tang og tare?

Tang i sjøen

17.04.2018 Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 

Tema: Miljøgifter


Undersøkelser av kvikksølv i blåkveite - folk flest kan fortsatt spise blåkveite

En blåkveite

08.03.2018 Folk flest kan fortsatt spise blåkveite uten å bekymre seg for høye konsentrasjoner av kvikksølv. Det er Mattilsynets konklusjon etter at det ble gjennomført omfattende prøvefiske og analyser av 320 blåkveiter fanget i området Lofoten til Øst-Finnmark i 2006. Mattilsynet minner om at gravide og ammende ikke bør spise blåkveite over tre kilo.

Tema: Tilsynsresultater


Maten merkes fremdeles for dårlig

22.02.2018 Fjorårets store sjekk av maten på frokostbordet ga nedslående resultater, og heller ikke i år er det merkbar bedring å spore. – Det er fremdeles urovekkende dårlig merking av maten, sier Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Tema: Merking av mat


Mangelfull merking av næringsinnhold i tex-mex-produkter

Tacoskjell med kjøttdeig og grønnsaker

22.02.2018 Et analyseprosjekt utført på oppdrag for Mattilsynet av tex-mex-mat, viser at fire av åtte analyserte produkter er mangelfullt merket sammenlignet med det analyserte innholdet av næringsstoffer.

Tema: Merking av mat