Tilsynsresultater

Norsk oppdrettsfisk er trygg mat

Laksefilet som skjæres opp av person med hvita hansker

22.02.2018 Over 12.000 fisk vart i 2015 undersøkte for ulovlege og uønskte stoff. Resultata frå denne overvakinga viser at det er trygt å ete norsk oppdrettsfisk.

Tema: Tilsynsresultater


Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet

22.02.2018 Mattilsynet avdekket i 2015 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fem av totalt 134 mat-, fôr og såvareprøver (tilsvarende fire prosent). Alle funn ble gjort i importerte matvarer.

Tema: Genmodifisert mat (GMO)


Trygt å spise tunfisk på boks

En åpen og en lukket boks med tunfisk

22.02.2018 Det er helt trygt å spise tunfisk på boks. Nye undersøkelser viser at innholdet av uønskede stoffer som for eksempel kvikksølv er langt under grenseverdiene.

Tema: Fisk og skalldyr


Er det trygt å spise tang og tare?

Tang i sjøen

17.04.2018 Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 

Tema: Miljøgifter


Lavt innhold av plantevernmiddelrester i maten

Broccoli, chilipepper og gulrot var blant matvarene der det ble funnet for mye rester av plantevernmidler i 2015

22.02.2018 Innholdet av plantevernmiddelrester i norske næringsmidler er lavt. Det viser et årlig tilsynsprosjekt. Mer enn 98 prosent av prøvene som ble analysert i 2015 var innenfor de fastsatte grenseverdiene.

Tema: Plantevernmidler


Feilmerkede matvarer fremdeles en risiko for mange allergikere

Sjokoladebiter

22.02.2018 Hver tiende undersøkte matvare var feilmerket for allergener i et tilsynsprosjekt som ble gjennomført i Norge, Sverige, Danmark og Finland i 2015.

Tema: Merking av mat


Mattilsynet har analysert fiskekaker, panert fisk, fiskegrateng og fiskepinner

22.02.2018 Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer og tungmetaller i noen av de meste solgte fiskeproduktene på markedet. Produktene har endret næringsstoffsammensetning siden tidligere analyser og viser blant annet endring i fettsammensetning.

Tema: Næringsstoffer


Sju av 10 serveringssteder får smilefjes

Mann og kvinne ved et kafébord.

09.05.2018 Etter tre måneder med smilefjesordningen har Mattilsynet utført over 3 200 tilsyn over hele landet. I gjennomsnitt får sju av ti serveringssteder smilefjessymbolet, mens svært få får surmunn. Resultatene etter første kvartal viser også at ordningen har ført til en solid bedring av hygienestandarden hos de som har hatt besøk av Mattilsynet.

Tema: Kjøkkenhygiene


Ingen funn av fluorerte stoffer i papp og papir

Pizza i pizzaeske

22.02.2018 Mattilsynet har analysert matkontaktmaterialer av papp og papir for innhold av utvalgte fluorerte stoffer. Det ble ikke funnet målbare nivåer av disse stoffene, som kan være hormonforstyrrende og kreftfremkallende.

Tema: Stoffer i emballasje og kjøkkenredskaper


Importører av matemballasje må bedre kontrollrutinene

Plastikkbokser med grønnsaker

22.02.2018 En undersøkelse fra Mattilsynet viser at importører av matemballasje må forbedre sine rutiner for å unngå at matemballasje inneholder skadelige stoffer.

Tema: Stoffer i emballasje og kjøkkenredskaper