Er det farlig å spise poteter med lilla flekker?

Noen ganger finner jeg poteter med lilla flekker inni? Er poteter med slike flekker farlige å spise?

En oppskåret potet med lilla flekk inni - en såkalt antocyan

En oppskåret potet med lilla flekk inni; en såkalt antocyan.Foto: Mattilsynet

Planter inneholder fargestoffer, såkalte antocyaner, som gjør at de blir røde, blå eller oransje. Disse fargestoffene finnes også i poteter. I potetene finner vi fargestoffene i skallet, stenglene og groene. Under spesielle vekstforhold kan dette fargestoffet i poteter, spesielt av typen Mandel, plassere seg inne i knollene og gi fiolette eller røde flekker. Det er ikke farlig å spise, men hvis det er mye av det inne i knollene ser de mindre appetittlige ut. Det er foretatt mange studier av antocyaner og disse fargestoffene har dokumentert helsemessige effekter. Blåbær er et eksempel på en frukttype som inneholder mye antocyaner.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00
En bananklase