Hvorfor er holdbarheten så lang på noen typer epler?

Noen epler kan ligge i kjøleskapet i flere måneder uten at det forringes i utsende eller smak. Hva skyldes det? Er de genmodifiserte eller sprøytet med mye plantevernmidler?

Epler

Foto: Mattilsynet/Kai Myhre

Det er ingen eplesorter som har framkommet med hjelp av genmanipulering.

Produksjon under varmere klima gir epler med bedre skall, noe som gjør dem mer lagringsdyktige. På grunn av insekter sprøytes det generelt mer i varmere strøk. Det har blitt sett på sammenhengen mellom eplenes holdbarhet og rester av plantevernmidler. Det viser seg at det er liten sammenheng, og holdbarheten ser ut til å være mer avhengig av eplesorten enn av sprøyting. Epler med tykt skall holder rett og slett lenger. (kilde: Vår Föda, 2, 2002, s. 6). En del epler har et naturlig vokslag som gir dem et blankt skinnende utseende og god beskyttelse mot uttørring og soppangrep.

Det har også vært en del oppslag i media om middelet ”Smartfresh” som kan forlenge holdbarheten på bla epler. Dette er en gass (1-metylcyclopropene) som hindrer etylenproduksjonen i frukten og dermed forlenger holdbarheten og ikke representerer noen restproblemer i maten.

Ansvarlig: Mattilsynet Kontakt: 22 40 00 00
En bananklase