Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet?

For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt og fiber.

Handlekurv med nøkkelhullsmerkede matvarer

Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Disse matvarene kan få Nøkkelhullet:

  • Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
  • Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.
  • Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de ulike gruppene. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Ønsker du fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for hva, finner du det i nøkkelhullforskriften (lovdata.no).

Alle matvarer merket med påstander om ernæring eller helse, som f.eks. Nøkkelhullet, må merkes etter bestemte krav. Disse kravene står i den såkalte matinformasjonsforordningen (mattilsynet.no).

Grønnsaker, frukt, bær og nøtter

All frisk frukt, bær og grønnsaker er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om du ikke finner merket på produktene. Dette inkluderer:

  • alle grønnsaker
  • rotfrukter
  • belgvekster
  • poteter
  • uforedlede krydderurter
  • frukt og bær
  • nøtter og peanøtter

I tillegg kan grønnsaker som er noe behandlet få Nøkkelhullet dersom de oppfyller krav til tilsatt fett, sukker og salt.

Brød, andre kornvarer og ris

Matvaregruppene omfatter:

  • mel
  • gryn
  • frokostblandinger og frokostkorn
  • grøt
  • brød og brødmikser
  • knekkebrød og skonrokker
  • ris og korn
  • glutenfrie brød, knekkebrød og pasta

Nøkkelhullet stiller krav til både minimumsinnhold av kostfiber (fiber) og sammalt mel (fullkorn), samt krav til maks innhold av fett, salt eller sukker.

Meieriprodukter og vegetabilske alternativer

Matvaregruppene omfatter:

  • melk
  • syrnede melkeprodukter
  • yoghurt
  • cottage cheese
  • ost
  • vegetabilske alternativer til melkeprodukter
  • laktosefrie produkter

Melk- og meieriprodukter som har Nøkkelhullet inneholder mindre fett, mettet fett, sukker eller salt enn produkter av samme type.

Matfett, dressing og saus

Matvaregruppene omfatter:

  • margarin og matolje i fast og flytende form
  • dressinger av olje og eddik
  • ferdige sauser til middagsretter
  • sauser som tilberedes etter anvisning på pakken

Flytende margarin og matolje kan få Nøkkelhullet. Kravet er at høyst 20 prosent av fettet er mettet og at saltinnholdet er begrenset.

Dressinger med Nøkkelhullet kan høyst ha et innhold av mettet fett på høyst 20 prosent av fettinnholdet. Sauser med Nøkkelhullet inneholder mindre fett og mettet fett. Alle disse produktene har i tillegg mindre sukker og salt.

Fisk, fiskeprodukter og skalldyr

Matvaregruppene omfatter:

  • fisk
  • fiskefilet
  • skalldyr
  • fiskekaker
  • fiskegrateng
  • fiskepålegg
  • røkt fisk

Alle typer fersk eller frossen fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr får Nøkkelhullet. Bearbeidete produkter må inneholde minst 50 prosent fisk og skalldyr. I tillegg må de ha mindre fett, salt og sukker enn andre produkter av samme type.

Fiskefett er unntatt i fiskeprodukter. Panerte fiskeprodukter får kun Nøkkelhullet dersom det er laget på en måte som ikke tilfører mer fett.

Kjøtt, kjøttprodukter og vegetabilske alternativer

Matvaregruppene omfatter:

  • rent kjøtt
  • kjøttblandinger
  • kjøttpålegg
  • pølser
  • vegetabilske alternativer til kjøtt

Kjøtt- og kjøttprodukter med Nøkkelhullet inneholder mindre fett, salt og sukker enn andre produkter av samme type.

Kjøttprodukter må inneholde minst 50 prosent kjøtt, for å kunne merkes med Nøkkelhullet. Panerte kjøttprodukter får kun Nøkkelhullet dersom de er laget på en måte som ikke tilfører produktet mer fett.

Ferdigretter

Matvaregruppen omfatter:

  • ferdige middagsretter
  • pizza
  • middagspai
  • supper
  • smørbrød
  • bagetter
  • wraps
  • ferdige mellommåltider

Alle matvarer i denne gruppen må ha lavere saltinnhold og inneholde en viss mengde frukt og/eller grønnsaker for å kunne få Nøkkelhullet.

Det stilles også krav til innhold av fett, mettet fett, sukker og kaloriinnhold per porsjon. Inneholder produktet en korndel stilles det krav til fullkorn.

Middagsretter skal bestå av tre deler:

  • En del proteiner, for eksempel kjøtt, fisk eller belgvekster.
  • En del karbohydrat, for eksempel poteter, fullkornsris, -pasta eller -couscous.
  • En del grønnsaker, frukt og/eller bær.

Retten skal inneholde minst 28 prosent frukt eller grønt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. I retter med fet fisk kan fettinnholdet være høyere. I tillegg skal rettene inneholde mindre tilsatt sukker og salt.

Pizza, piroger og paier, og smørbrød, bagetter og wraps som kan nøkkelhullsmerkes må inneholde minst 28 prosent frukt eller grønt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett og høyst 10 prosent fra mettet fett. Melet i deigen skal inneholde minst 30 prosent fullkorn. For glutenfrie alternativer er kravet 10 prosent fullkorn. Matvarene har i tillegg mindre tilsatt sukker og salt.

Nøkkelhullsmerkede supper med eller uten fisk eller kjøtt inneholder mer grønnsaker og fullkorn, og mindre fett, salt og tilsatt sukker. Supper med fisk eller kjøtt må inneholde minst 28 gram rotfrukter, belgvekster eller andre grønnsaker per 100 g suppe, og mindre tilsatt sukker og salt. Høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Supper uten fisk eller kjøtt må inneholde minst 50 prosent grønnsaker.

Ansvarlig: Helsedirektoratet Kontakt: 810 20 050
En bananklase