Råd til spesielle grupper

Valnøtter, hassenøtter og mandler

Allergikere

Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er oppbluss av eksem, andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.

Kvinne som ammer.

Ammende

Morsmelk er det aller beste babyen din kan få, men visste du at næringsinnholdet i melken din påvirkes av hva du spiser?

En jente med en tallerken på hodet og en gaffel i munnen.

Barn

Barndommen er preget av rask vekst og utvikling, og et godt kosthold er av grunnleggende betydning for barnets helsetilstand.

Gravid mage.

Gravide

Når du er gravid er det viktig å spise sunt og variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du og barnet trenger. Det er bare noen få matvarer som kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for barnet i magen.

En kvinne som holder en gaffel.

Kvinner i fruktbar alder

Fisk og skalldyr er viktige kilder til mange næringsstoffer. Alle bør derfor spise sjømat, både som pålegg og middag. Men på grunn av miljøforurensing bør kvinner i fruktbar alder og jenter være forsiktig med visse typer sjømat som inneholder miljøgifter.

Baby som drikker brystmelk.

Spedbarn (0-12 md)

Sped- og småbarnstiden er preget av rask vekst og utvikling, og et godt kosthold er av grunnleggende betydning for barnets helsetilstand. I løpet av barnets første leveår legges grunnlaget for matglede, matlyst og gode spisevaner.

En bananklase
iStockphoto