Hvordan tilberede mat til matallergikere?  

Her er noen tips til hvordan du kan tilberede og servere mat til matvareallergikere eller personer med matvareintoleranse.

Slikkepott, tresleiv og andre kjøkkendreskaper.

Foto: iStockphoto

Forberedelser

  • Skaff deg opplysninger om matvareallergi og -intoleranse
  • Bruk bare matvarer som er forståelig merket og har kjent innhold
  • Tilbered kun mat fra råvarer
  • Sørg for at det er godt rengjort der maten skal tilberedes

Tilberedning og servering

  • Pass på at maten ikke på noen måte kommer i kontakt med matvarer som skal unngås
  • Servér gjerne etter "koldtbordprinsippet" sånn at gjesten kan sette sammen sin egen rett
  • Bruk eget serveringsbestikk til hvert fat
  • I storkjøkken, kantiner og lignende bør rettene merkes tydelig

Noen anbefalinger

  • Det bør finnes en egen plass på kjøkkenet der spesialmaten lages. Dette er spesielt viktig på storkjøkken, hvor det tilberedes forskjellige matretter og mange personer arbeider samtidig.
  • Der spesialmaten lages, bør det ikke forekomme fisk, egg og nøtter fordi disse matvarene er kjent for å kunne gi spesielt alvorlige reaksjoner
  • Kjøkkenbenker, traller, brett m.m. rengjøres grundig.
  • Bruk egne redskaper til omrøring for hver saus, suppe, gryterett m.m.
  • Bruk egen brødfjøl til oppskjæring og tilberedning av for eksempel glutenfrie smørbrød
  • Vær nøye med merking og innpakning når mat fryses eller settes kjølig
Ansvarlig: Nasjonalt folkehelseinstitutt Kontakt: 21077000