Spedbarn (0-12 md)

Baby som blir ammet.

 Foto: iStockphoto

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår – og gjerne lenger.

Helsedirektoratet gir konkrete og praktiske råd om kosthold for barn det første året gjennom et hefte som alle spedbarnsforeldre får på helsestasjonene. Helsedirektoratet - Mat og måltider for spedbarn

De praktiske rådene om spedbarnsmat bygger på Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring.

De viktigste kostrådene det første leveåret:

  • Råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor
  • Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det.
  • Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger dersom barn og mor trives med det.
  • Dersom det er behov for annen mat enn morsmelk, er morsmelkerstatning det eneste alternativet de fire første månedene
  • Delvis amming er bra for barn og mor
  • Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres.
  • Når barnet er seks måneder gammelt, bør det få annen mat i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning. Barn som ikke får morsmelk, kan introduseres til fast føde ved 4-6 måneders alder.
  • Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av det første året. Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.
  • Fra barnet er seks måneder er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern, anbefales bruk av  morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt det første året dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av grøt tilsatt jern, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.
  • Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av D-vitamin fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får D-vitamintilskudd i form av tran som introduseres gradvis. Barn som ikke får tran, bør få D-vitamindråper i henhold til anbefalingen på pakningen.
  • Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulismebakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Honning i bakverk utgjør ingen fare.
  • Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller biter av for eksempel rå gulrot eller eple kan lett sette seg fast i luftveiene. Unngå hele nøtter til barn under tre år.
  • Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Man bør derfor vente med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt.

Råd om hygiene ved matlaging til spedbarn

Små mager er ømfintlige for mikroorganismer som bakterier og virus. God hygiene er derfor svært viktig når du lager og oppbevarer spedbarnsmaten.

  • Gode råvarer gir bedre forutsetning for god kvalitet på maten.
  • Vask hendene før du går i gang.
  • Bruk rene redskaper.
  • Bruk ikke samme kniv og skjærefjøl til kjøtt, fisk og grønnsaker uten å vaske redskapene godt.
  • Hold aldri maten varm over lengre tid.
  • Oppbevar maten i kjøleskap eller i fryser, ikke ved værelsestemperatur.
  • Ferdig tilberedt mat skal ikke stå i kjøleskapet i mer enn to dager.
  • Tin dypfryst mat i kjøleskapet eller i vannbad.
  • Varm opp maten ordentlig, rør om for å varme opp all maten. Oppvarming i vannbad er den mest skånsomme måten.
  • Bruker du mikrobølgeovn, rør om underveis for å varme opp all maten. Les mer om oppvarming i Mikrobølgeovn
  • Ikke oppbevar og gi ved en senere anledning rester av mat som barnet har smakt på.
  • Bruker du morsmelkerstatning, er det viktig å bare blande ett måltid av gangen Morsmelkerstatning - bland bare ett måltid av gangen

Last ned Mattilsynets miniplakat om kjøkkenhygiene. Den inneholder de viktigste rådene Miniplakat: Ikke nok å være god kokk

Hygiene ved bruk av flaske/kopp

  • Skyll og fyll flaskene/koppene med kaldt vann straks de er tomme.
  • Vask flaskene/koppene og smokkene godt med egen kost i varmt vann tilsatt oppvaskmiddel.
  • Skyll deretter utstyret i varmt springvann.
  • Kok gjerne flasker/kopper og smokker, i minst fem minutter.
  • La flaskene/koppene tørke under et rent håndkle.
  • Har du oppvaskmaskin, kan du vaske utstyret i den. Bruk høyeste temperaturprogram.
  • Sjekk at smokken er hel før du gir den til barnet.