Ny risikovurdering av bisfenol A fra EFSA sier ingen helsemessig risiko
EUs mattrygghetsorgan EFSA, har utført en ny vurdering av stoffet bisfenol A som kan finnes i matemballasje. EFSAs konklusjon er at mengden vi får i oss er ikke skadelig for helsen. Det gjelder selv for de mest utsatte gruppene som spedbarn, barn, tenåringer og kvinner i fertil alder.
EFSA har nå gjennomført en mye grundigere vurdering enn tidligere, både når det gjelder hvor mye vi utsettes for av dette stoffet og hvilke mengder som er helsemessig trygt. Ny kunnskap om forskjeller mellom forsøksdyr og mennesker samt bedre toksikologiske (læren om gifter) metoder gjør at EFSA har fastsatt den nye grensen for høyeste daglige tolererbare inntak (TDI) til 4 mikrogram per kg kroppsvekt per dag, ned fra 5 mikrogram per kg kroppsvekt per dag i utkastet som ble lagt ut på høring. Tidligere var TDI 50 mikrogram per kg kroppsvekt per dag. Ved fastsettelse av TDI legger EFSA mest vekt på effekt på nyrene. Med nåværende kunnskapsgrunnlag anser EFSA andre typer omdiskuterte effekter ved lave doser som mindre sannsynlige, men den mulige betydningen av disse ble inkludert i en usikkerhetsfaktor.
EFSAs konkusjon er at forbrukerne får i seg mye mindre bisfenol A enn tidligere antatt. De gruppene som får i seg mest bisfenol A fra mat alene, eller fra en kombinasjon av mat og andre kilder, har et inntak som ligger tre til fem ganger lavere enn TDI.
Siden både TDI og anslaget over hvor mye vi får i oss er blitt redusert vesentlig er det fortsatt betryggende sikkerhetsmargin i alle aldersgrupper. Det betyr at forbrukerne fortsatt får i seg mye mindre bisfenol A enn det som er satt som tolerabelt.
Se mer informasjon:
EFSA: No consumer health risk from bisphenol A exposure (EFSAs pressemelding)
EFSA: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs (Scientific opinion på EFSAs nettside)
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM): Omtale av risikovurdering av bisfenol A (BPA)
Folkehelseinstituttet: Bisfenol A og helserisiko - faktaark