Trening etter fødselen

Trilleturer, svømming, skiturer, sykkel, og saltrening som aerobic og yoga er eksempler på trening som er effektiv for å komme i form igjen etter fødsel og graviditet.

Kvinne som triller barnevogn

Når du skyver vognen bidrar det til økt energiforbruk og ekstra styrketrening. Foto: Colourbox.com, photo: Maria Sbytova

Treningstips for trilleturen

  • Velg en runde som er passe lang, slik at du rekker å gå den mellom stellene, 5 km for eksempel.
  • Start med å gå rolig de første 5 minuttene som oppvarming.
  • Økt tempoet, skyv godt fra med bena og stram baken når du går. Prøv å holde tempo i bakkene også etter hvert.
  • Det å skyve vognen bidrar til økt energiforbruk og ekstra styrketrening.
  • Gå litt roligere de siste 5 minuttene.

På treningssenter

De fleste syns det er deilig å komme seg litt ut for å trene sammen med andre, og mange treningssentre har formiddagstimer med barnepass. Prøv deg litt frem i forhold til amme- og sovetider for babyen. Dersom du ikke får det til å stemme med den tiden det er barnepass på senteret er det sikkert en pappa eller andre som kan bidra så du får litt alene tid til trening. Det gir deg overskudd.

Mange har lett for å sammenligne seg med andre nybakte mødre. Ikke gjør det. Alle fødsler er ulike. Aksepter at du må legge opp treningen etter din form enten den er bedre eller dårligere enn andres.

Svømming

Du bør vente med å hoppe i vannet til utflod og blødninger har stanset, og til rifter og sår har grodd. Det tar 3- 4 uker. Forsøk å svøm sammenhengende vekselvis bryst og ryggsvømming i 20- 30 minutter, og øk tempoet etter hvert. Vanngymnastikk er også effektiv trening. Trening i vann kan være et godt alternativ for de som har rygg eller bekkenplager.

Ski

Skigåing er en flott aktivitet der du bruker mange muskelgrupper. Det er en av de aktivitetene hvor du lett forbedrer formen hvis du går på litt. En del kvinner med bekken- og/ eller ryggplager vil ha vanskelig for å lange skikkelig ut etter fødselen. Det kan føles ubehagelig i bekkenet, og glipptak er ikke spesielt godt hvis man har korsryggsmerter. Ta det forsiktig i starten. Blir smertene sterkere mens du går, velg en annen aktivitet inntil videre. Skøyting kan gi bekken smerter, mens diagonalgang fungerer bra for de aller fleste. Se også: Bruk av pulk

Sykling

Rett etter fødselen kan det være vondt å sitte på en sykkel på grunn av sting og rifter i bekkenbunnsmusklene. Du bør derfor vente med å sykle til du føler deg komfortabel med det. Sykkelbukser med innlegg og seter med god polstring hjelper godt!