Er det sunt å spise store mengder oliven?

Oliven i en skål.

Oliven inneholder mye av den sunnere typen fett. Foto: iStockphoto

Frukt og grønnsaker, bær og belgfrukter bidrar med lite energi samtidig som de er viktige kilder for kostfiber, vitaminer og mineralstoffer. Frukt og grønnsaker inneholder sjelden fett av betydning; kun avokado, oliven og nøtter er fettholdige

Sjekk innholdet av næringsstoffer i mer enn 1.200 matvarer i Matvaretabellen.

Det er gode vitenskapelige holdepunkter for at inntak av frukt og grønnsaker beskytter mot en rekke kroniske sykdommer, slik som kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og type 2-diabetes.

Man kan ikke utpeke en frukt eller grønnsak som særlig gunstig og den sykdomsforebyggende effekten kan ikke knyttes opp mot enkelte næringsstoffer i de ulike fruktene og grønnsakene. Nettopp fordi forskningen ikke har avklart hvilke stoffer og hvilke mekanismer som forklarer den gunstige helseeffekten av frukt og grønnsaker, er det derfor god grunn til fortsatt å anbefale et variert kosthold med et daglig inntak av minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker eller totalt omtrent 500 gram om dagen. Det anbefales at man spiser omtrent like deler grønnsaker, bær og frukt. 

Oliven inneholder mye av den sunnere typen fett, nemlig enumettet fett og umettet fett, men den er ofte lagt i saltlake eller fylt med fetaost, paprika eller annet. Dersom man velger å spise oliven hver dag bør de erstatte noe av det man spiser i den daglige kost, spesielt det som inneholder fett og salt. Ellers er det en risiko for at det daglige salt og fettinntaket blir høyere enn anbefalt.

Betydningen av salt for blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, og relevansen for klinisk praksis har vært debattert de siste ti årene. Det foreligger overbevisende dokumentasjon for at inntak av natrium øker risikoen for utvikling av høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

Det er stor variasjon i inntaket av salt fra person til person i den norske befolkning. Det gjennomsnittlige saltinntaket er anslått til ca 10 g per dag. En gradvis reduksjon av det gjennomsnittlige natriuminntaket til en mengde som tilsvarer 5 g salt (NaCl) per dag er ønskelig på lang sikt.