Kosttilskudd med grønn te-ekstrakter kan gi leverskade

Grønn te-ekstrakter er populære ingredienser i kosttilskudd som tas i forbindelse med slanking. Konsentrerte ekstrakter av grønn te kan være skadelig for helsen, spesielt når de inntas på tom mage.

Illustradsjonsfoto, grønn te

Illustrasjonsfoto: Grønn te-ekstrakter lages ved at man trekker ut virkestoffer i grønn te ved hjelp av et løsningsmiddel som alkohol. Foto: Coloutbox.com

Hvordan kan forbrukere bruke kosttilskudd trygt?

  • Vær klar over at kosttilskudd som selges ikke er vurdert av myndighetene
  • Ta ansvar for egne valg
  • Pass på at kosttilskudd kjøpes fra seriøse aktører
  • Hvis du tar medisiner fra før bør du snakke med din lege før du begynner å ta kosttilskudd
  • Hvis det oppstår bivirkninger pga. kosttilskudd bør du kontakte legen eller andre helsepersonell for å melde inn bivirkningen

Mattilsynet har mottatt flere bivirkningsrapporter knyttet til bruk av kosttilskudd med grønn te ekstrakter. Produktene inneholder blant annet ekstrakter av grønn te. De fleste rapporterte bivirkninger er leverskader.

Grønn te-ekstrakter lages ved at man trekker ut virkestoffer i grønn te ved hjelp av et løsningsmiddel som alkohol, og kan inneholde store mengder virkestoffer f.eks. EGCG (epigallocatechin-3-gallate). EGCG-innholdet i grønn te-ekstrakter overstiger langt det man får i seg ved å drikke vanlig grønn te. EGCG har vist seg å kunne gi leverproblemer i høye doser for enkelte personer, spesielt ved inntak på tom mage.

Mattilsynet vil minne forbrukere om å følge bruksanvisningen som følger produktet nøye. Det er spesielt viktig for kosttilskudd med grønn te-ekstrakter å passe på at man ikke tar det på fastende mage. Stopp bruk av kosttilskuddet og ta kontakt med din lege ved tegn leverproblemer – mørk urin eller gulsott. 

Se også Mattilsynet jobber for EU-regulering av produkter med ekstrakter av grønn te