Tilsynsresultater

(?)url: https://www.matportalen.no/

Få funn i analyser av kjøtt- og karbonadedeig

09.12.2019 Bare to av 308 prøver norskprodusert kjøtt- og karbonadedeig av storfe inneholdt den farlige varianten av E. coli-bakterier (STEC), viser en kartlegging Veterinærinstituttet har gjort for Mattilsynet. Til tross for svært lave nivåer, er det viktig å gjennomsteke slikt kjøtt godt.

Tema: Tilsynsresultater


Basisundersøkelse av Førdefjorden viser at sjømaten er trygg

28.11.2019 Mattilsynet har kartlagt nivået av miljøgifter i fisk og sjømat i Førdefjorden i Sogn og Fjordane før det eventuelt vert oppretta eit sjødeponi med gruveavfall. Kartlegginga viser at fisk, blåskjel og kreps i har låge nivå av miljøgifter og er trygg å ete.

Tema: Tilsynsresultater


Er det trygt å spise tang og tare?

Tang i sjøen

21.11.2019 Det er en økende interesse for tang og tare til bruk som mat og tangprodukter kan bli en viktig del i norsk kosthold i fremtiden. Samtidig vet vi for lite om de stoffene i tangprodukter som kan ha negativ effekt på helsen. Derfor må tang og tare generelt brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 

Tema: Miljøgifter


Trygt å ete norske skjel

Forsker som undersøker et blåskjell

19.11.2019 Éin av åtte flatøsters, to av tre oskjel og éin prøve av kongsnigel hadde kadmium over grenseverdien. Elles var tilstanden god for norske skjel i 2018, viser den årlege overvakinga av bakteriar og miljøgifter.

Tema: Tilsynsresultater


Brødprodusenter har rettet merkingen

ulike typer brovbrød

13.11.2019 Mattilsynet sjekket i 2018 merkingen på 209 forskjellige brød og brødvarer. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Bransjen satt i gang flere tiltak og en oppfølgingsundersøkelse viser at nesten alle merkefeilene nå er rettet.

Tema: Tilsynsresultater


Lite uønskede stoffer i marine oljer

Fiskeolje

09.10.2019 En undersøkelse av ti ulike marine oljer som brukes som kosttilskudd viser at de inneholder lite uønskede stoffer.

Tema: Tilsynsresultater


Lav forekomst av resistente bakterier i landbruket og i norsk mat

Kyr på beite

19.09.2019 Bruken av antibiotika i norske husdyrhold fortsetter å synke, og det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr i Norge.

Tema: Tilsynsresultater


Lave nivåer av plantevernmiddelrester i matvarer

11.09.2019 Mattilsynets overvåking i 2018, viser at innholdet av plantevernmiddelrester i mat er lavt. Ingen norske produkter som ble analysert hadde rester av plantevernmidler over grenseverdiene.

Tema: Tilsynsresultater


Mattilsynet har undersøkt helseskadelige stoffer i matemballasje av papp og papir

27.06.2019 Matemballasje av papp og papir kan inneholde stoffer (PFAS) som gjør produktene vann- og fettavstøtende. Dette er stoffer som kan ha helseskadelige effekter, og det er derfor ikke ønskelig at de kommer over i maten. Mattilsynet fant PFAS i en tredjedel av de undersøkte produktene, og videre undersøkelser viste at noen PFAS’er ble overført fra papp- og papirproduktene til maten.

Tema: Tilsynsresultater


Sjekka import-sjømat for uønskte stoff

12.08.2019 I 122 stikkprøver av importert sjømat fann havforskarane eit par overskridingar av EU sine grenseverdiar.

Tema: Tilsynsresultater