Matsvinn
Det er viktig å få redusert matsvinnet både av hensyn til miljø, ressursutnyttelse og økonomi. Matsvinn er også et etisk dilemma.
Nesten alle matvarer er merket med "best før", som betyr at vi bør bruke sansene for å sjekke om maten fremdeles er bra etter utløpsdato. Vi kan enkelt endre vår matkasteadferd ved å planlegge innkjøpene bedre, oppbevare maten riktig, porsjonere ut fra magemål, bruke opp restene og tenke alternativ bruk av råvarene. Vi kan bli flinkere til å utnytte ressursene ved å se etter hva vi har i skapet og ikke bare kjøpe det vi har lyst på til enhver tid.
Slik kan du redusere matsvinn:
- Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er brukbar. Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato. Lær deg hva holdbarhetsmerkingen betyr.
- Hold kjøleskap og fryser ryddig, så du vet hva du har. Se Unngå stappfullt kjøleskap.
- Sjekk innholdet i kjøleskapet jevnlig slik at du spiser maten med kortest holdbarhet først.
- Planlegg innkjøpene før du drar i butikken. Ikke kjøp mer enn du trenger og har plass til i kjøleskap og fryser. Se hva du bør være oppmerksom på når du handler mat.
- Lær deg å lage trygg mat. Følg Mattilsynets råd om kjøkkenhygiene.
- Oppbevar maten riktig. Husk at temperaturen i kjøleskapet skal være 4 grader eller lavere og fryseren minus 18 grader.
- Spar på restemat. Avkjøl maten raskt og oppbevar den i tette bokser i kjøleskap eller fryser. Se Slik lagrer du middagsrester og Sjekk om emballasjen er egnet.
Hva gjør myndigheter og matvarebransjen i Norge for å redusere matsvinn:
-
Riktig holdbarhetsmerking
Har stor betydning for å redusere matsvinn i hele matkjeden. Det er produsentene som er ansvarlige for datomerkingen. «Best-før» er en kvalitetsmerking og viser når matvaren er på sitt beste. Forutsatt riktig oppbevaring kan varen både omsettes og spises etter denne datoen. -
Matproduksjon
Hvordan produktene produseres og emballeres har betydning for holdbarheten. Dette gjør at holdbarhetstiden for mange produkter er forlenget og det bidrar til å redusere svinn hos forbruker. -
Nedprising av varer med kort holdbarhet
De store matvarekjedene benytter seg i dag av nedprising. Det vil si at mat som er i ferd med å gå ut på dato, prises ned og selges. Se Kan butikkane selje mat som er gått ut på dato? -
Redistribusjon
Løsninger for redistribusjon av overskuddsmat er viktig for å redusere matsvinn i matindustri og i dagligvarebutikkene. Det vil si at det legges til rette for at mat som ikke blir solgt når ut til de som hjelper andre og de som trenger den, før maten blir dårlig
Kilder:
ForMat-prosjektets kartleggingsrapport 2010-2015
Rapport om anbefalinger tiltak fra «Arbeidsgruppen for tiltak» under intensjonsavtalen om reduksjon av matsvinnmatsvinn»