Funn av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt
Ved hjelp av nye og mer følsomme metoder har Veterinærinstituttet påvist høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier i kalkunkjøtt. Undersøkelsene viste at omtrent halvparten av kalkunfiletene inneholdt såkalte kinolonresistente E. coli-bakterier.
- Resultatene er til bekymring, her må vi få mer kunnskap sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland. - Funnene er en påminnelse om hvor viktig det er å ha god kjøkkenhygiene når vi håndterer rått kjøtt ved matlaging. Riktig varmebehandling av kjøttet dreper bakteriene.
Funnene er gjort i forbindelse med overvåkingsprogrammet for antibiotikaresistens som Mattilsynet gjennomfører i samarbeid med Veterinærinstituttet. Historiske data viser at forekomsten av denne typen bakterier i kalkunkjøtt nok har holdt seg stabilt siden programmet ble opprettet i 2000. De nye selektive metodene viser imidlertid at forekomsten er høyere enn man kanskje hadde antatt. Foreløpige resultater fra årets overvåking indikerer at forekomsten er høy også i kyllingfileter.
Uklart opphav
- Vi vet foreløpig ikke hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge, sier Fjetland
- Det kan ikke utelukkes at de har kommet inn gjennom import av avlsdyr, men for å kunne si noe sikkert om dette trengs det mer forskning.
Lite bruk av antibiotika i Norge
Det er en klar målsetting å holde forbruket av antibiotika til dyr så lavt som mulig. Generelt brukes det lite antibiotika i norsk dyrehold, noe som reduserer risikoen for at bakterier utvikler resistens mot antibiotika. I Norge er det forbudt å bruke antibiotika som vekstfremmende middel til dyr, og bruk av antibiotika til sykdomsbehandling av norsk fjørfe er strengt regulert og begrenset.
Mattilsynet overvåker resistens
For å følge utviklingen av forekomsten av resistens gjennomfører Mattilsynet årlige overvåkingsprogrammer. Mattilsynet samarbeider tett med andre myndigheter for å holde nivået av antibiotikaresistens på lavest mulig nivå. I tillegg samarbeider Mattilsynet med veterinærer og annet dyrehelsepersonell for å sikre god dyrehelse.
Husk god hygiene på kjøkkenet!
Det er mulig å beskytte seg mot resistente bakterier hvis man følger Mattilsynets hygieneråd for behandling av rått fjørfekjøtt- (kalkun-og kyllingkjøtt):
- Varmebehandle kjøttet godt, slik at bakteriene drepes.
- Kjøttet skal være gjennomstekt/gjennomkokt
- Husk god hygiene når du håndterer rått fjørfekjøtt
- Vask hendene før og etter du håndterer kjøtt
- Bruk rene redskaper og kluter
- Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt, husk grundig vask etter bruk
- Hold rå og tillaget mat atskilt
- Ikke bruk samme redskap til salat og annen mat, som du bruker på kjøtt
Har du blitt syk av mat eller drikke? Kontakt Mattilsynet!