Stemmer det at varm mat ikke skal settes i kjøleskapet?

 Foto: Colourbox.com

Ja, det stemmer. Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier.

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet. For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av kjøtt, fisk, melk osv. Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling. Under nedkjølingen må matvaren ikke være pakket inn eller satt i tett eske med lokk. Slik kan overskuddsvarme uhindret fjernes og god luftveksling finne sted.

Når maten er kald bør du putte maten i en ren boks med lokk. Slik hindrer du at den forurenses eller tar smak fra andre matvarer i kjøleskapet og at maten tørker ut.

Dersom maten har stått i kjøleskapet noen dager bør du sjekke litt ekstra før du skal spise den. Mange matvarer gir selv en indikasjon på når de er uegnet til menneskeføde. Misfarging, lukt, smak eller synlig vekst av mugg eller gjær er et uttrykk for at mikroorganismene har tatt overhånd. Slike matvarer bør ikke benyttes verken til mat eller som ingrediens i nye matvarer (for eksempel varmretter).

Relaterte spørsmål og svar