Trygg mat i butikken
Det er ikke bare hjemme du bør være bevisst på mathygiene. Du kan ha nytte av å bruke de samme prinsippene når du er i butikken. Her får du tips til hva du bør være oppmerksom på når du kjøper matvarer.
Generelle råd når du handler mat i butikk
Butikkdiskene
- Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. Temperaturen i kjøledisken bør for de fleste lettbedervelige matvarene være ca. + 4 ºC eller kaldere og temperaturen i frysedisken skal være -18 °C eller kaldere.
- Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.
- Ikke kjøp matvarer fra kjøledisker der uemballerte kokte og rå varer eller der uemballert fisk og kjøtt ligger om hverandre.
- Når du kjøper varm mat, bør du passe på at den er rykende varm (over 60 ºC). Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.
Emballasjen
- Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt gjelder dette for lettbedervelige matvarer. Disse skal være merket med ”siste forbruksdag”. Produkter som er merket med ”best før” er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Les mer om Holdbarhetsmerking.
- Mye is/snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på at matvaren har vært utsatt for temperatursvingninger.
- Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet. Sjekk også at hermetikkbokser er fri for bulker/rifter, da dette kan være et tegn på at boksen er utett og ødelagt. Emballasjen skal beskytte mot forurensning, lys og oksygen som er avgjørende for kvaliteten på produktet.
Lagring
- Vær rask med å få avkjølte og frosne matvarer hjem og på riktig lagringsplass for å avverge at maten tiner eller blir ødelagt. Det samme gjelder hvis du har handlet varm mat. De fleste bakterier vokser hurtigst i temperaturer mellom +10 ºC og +50 °C.