Matvaregrupper

Vannflaske og vannglass

Drikke

Velg vann som tørstedrikk. Når du skal velge drikke, kan det være lurt å vurdere drikkenes innhold av energi, næringsstoffer og eventuelle helsemessige effekter.


Egg

Egg

Egg har et høyt innhold av en rekke viktige næringsstoffer. I gjennomsnittskosten bidrar egg bare med én prosent av kostens energiinnhold, men de bidrar med en rekke viktige næringsstoffer.


Rå laks og to stykker hvit fisk på en fjøl. En skål med makrell i tomat og en boks med sardiner.

Fisk og skalldyr

Fisk har et høyt innhold av mange nødvendige næringsstoffer. Fisk er en god kilde for protein, selen og jod. Fet fisk og tran er de viktigste kildene for omega-3-fettsyrer og vitamin D.


Vakumpakket kjøtt i disk.

Fjørfe og kjøtt

Magre kjøttprodukter er viktig for å sikre et tilstrekkelig inntak av en rekke næringsstoffer for de fleste. Et moderat inntak av magre kjøttprodukter kan derfor med fordel inngå i kostholdet.


Frukt og grønnsaker

Grønnsaker, frukt og bær

Du bør spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Grønnsaker, frukt og bær er viktige kilder til vitamin C og E, folat og fiber.


Fire brødskriver.

Kornvarer

Kornprodukter bidrar med viktige næringsstoffer som fiber, protein, tiamin, folat, jern og selen. Grove kornprodukter har et betydelige høyere innhold av disse næringsstoffene enn raffinerte/finere kornprodukter.


Smør på en tallerken.

Margarin, smør, matolje o.l.

Matoljer og myk og flytende margarin har et høyt energiinnhold, men bidrar også med flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer og bør derfor inngå i kostholdet. Margarin er tilsatt vitamin A og D. Meierismør og noen typer olje er tilsatt vitamin D.


Glass med melk

Melk og melkeprodukter

Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder. Et daglig inntak av magre meieriprodukter er viktig for å sikre nok av enkelte næringsstoffer, særlig kalsium og jod. Velg meieriprodukter med lite fett, salt og tilsatt sukker.


Flere typer saftis.

Sukker og søte produkter

Vanlig sukker bidrar med energi og ingen andre næringsstoffer. Derfor blir sukker ofte kalt for tomme kalorier. Inntaket av sukker bør begrenses for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt. Hos mange er sukkerinntaket høyere enn anbefalt.


Cashewnøtter

Diverse retter, produkter og ingredienser

En del matvarer er vanskelig plassere i matvaregruppene. Derfor er denne samlegruppen laget. I denne finner du blant annet snacks, nøtter, iskrem og noen desserter.