Advarer mot farlige slanke- og sportsprodukter med synefrin og koffein

Mattilsynet advarer forbrukerne mot å kjøpe ulovlige slanke- og sportsprodukter som inneholder stoffene synefrin og koffein i kombinasjon.

Kosttilskudd

Kosttilskuddprodukter som inneholder koffein og synefrin i kombinasjon kan gi hjerte-kar lidelser, benskjørhet og skader på sentralnervesystemet. Foto: iStockphoto

Produkter som inneholder koffein og synefrin i kombinasjon kan gi hjerte-kar lidelser, benskjørhet og skader på sentralnervesystemet.

Slike produkter finnes fortsatt på markedet og kjøpes av personer som ønsker å gå ned i vekt eller øke sportsprestasjoner.

Stoffene står oppført i ingredienslisten under deres riktige navn ”Coffein/koffein”, synphrine/synefrin, eller de kan være oppgitt som ekstrakter av ”situsfrukter/sitrus aurantium” eventuelt ”grønn te”. Det er ikke skadelig å spise sitrusfrukter eller å drikke grønn te. Slanke og sportsproduktene inneholder ekstrakter med meget høye konsentrasjoner av bestemte stoffer, og det er når disse stoffene kombineres, at det er skadelig.

Mattilsynet kjenner ikke til omfanget av et eventuelt skjult/ulovlig salg av slike produkter i Norge.

Gode råd om kosttilskudd

Mattilsynet anbefaler forbrukerne å være forsiktige ved kjøp av produkter som lover rask og hurtig virkning. Før et eventuelt kjøp bør de skaffe seg grundige opplysninger om kosttilskuddet og hva det inneholder.