Får ikke i seg for mye søtstoffer fra drikkevarer
Befolkningen får generelt ikke i seg for mye søtstoffer fra leskedrikker, saft og nektar. Det viser en ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), på oppdrag for Mattilsynet.
Det er de intense søtstoffene cyklamat, sakkarin, neohesperidin DC, stevioglykosider og neotam som er vurdert. Inntaket av disse stoffene ligger under akseptabelt daglig inntak, også for de som drikker mye. Mat tilsatt søtstoffer er ikke med i vurderingen.
VKM baserer sin vurdering på tall fra drikkevareindustrien i tillegg til nyere norske kostholdsundersøkelser for to-åringer og voksne over 18 år. For barn og ungdom i aldersgruppene 3-17 år mangler nye kostholdsundersøkelser og VKM kan ikke si noe om inntaket hos disse.
Mat med søtstoffer er ikke tatt med
Siden det beregnede inntaket i denne undersøkelsen kun omfatter drikkevarer, og at man kan få i seg søtstoffer fra andre kilder (f.eks. mat og bordsøtningsmidler), kan det ikke utelukkes at det er et bidrag også fra disse kildene.