Egg og salmonella

Salmonella i rå egg er en fare i andre land i verden. Norge er sammen med Sverige, Finland og Danmark i en særstilling når det gjelder fravær av salmonella i egg.

 Foto: iStockphoto

Salmonellagaranti:

Eggprodusenter som leverer egg til eggpakkeri har krav om at hønseflokken skal være underlagt salmonellakontroll. Eggpakkeri kan ikke pakke egg fra besetninger som ikke følger kontrollen eller som har fått påvist salmonella.

Norske egg som selges i butikk og som er pakket i kartong er underlagt regelverk om salmonellagaranti. I Norge har vi god salmonellastatus på egg, og derfor kan pakkede norske egg spises rå.

Upakkede norske egg trenger ikke komme fra en besetning som er underlagt salmonellakontroll. Salmonellastatusen til disse eggene er derfor usikker, dersom de ikke også leverer egg til eggpakkeri. Usorterte egg selges uinnpakket på brett eller fra en kurv direkte fra gård, butikk eller marked. Det er ikke krav om sortering av uinnpakkede egg. Les mer om hva som er forskjellen på egg pakket i kartong eller uinnpakket på brett eller i kurv.

I andre land er det mer vanlig at egg inneholder Salmonella, og det anbefales derfor ikke å spise rå egg og produkter med rå egg når man reiser utenlands. Salmonella drepes ved koking og steking. Det er derfor viktig å gjennomkoke eller steke egg som ikke er norske, det vil si at egget ikke skal ha flytende plomme. Dette rådet gjelder ikke pakkede egg fra Sverige, Finland og Danmark fordi disse landene har like strenge salmonellakrav til sine eggprodusenter som vi har i Norge.

Relaterte spørsmål og svar