Fisk og skalldyr
Råd om oppbevaring og hygiene for fisk og fiskeprodukter. På grunn av miljøgifter gis det også advarlsler mot noen typer fisk.
Foto: Synnøve Dreyer/Helsedirektoratet
Miljøgifter
Norske helsemyndigheter mener ut fra et helsemessig synspunkt at det er gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet fisk, øker i befolkningen. Fisk kan imidlertid i noen tilfeller inneholde uønskede stoffer som miljøgifter.
I en oppdatert risikovurdering "Helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold" fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2014, er konklusjonen at det generelt sett ikke er noen betenkeligheter knyttet til å spise fisk og annen sjømat. Det generelle rådet om et variert kosthold gjelder imidlertid også for fisk; man bør spise ulike typer fisk. Varier mellom mager og fet fisk.
I advarselen Fisk og skalldyr fra visse havner, fjorder og innsjøer finner du en oversikt over de stedene du bør unngå selvfisket/fangstet fisk og skalldyr.
Oppbevaring og hygiene
Det er viktig at du oppbevarer og håndterer mat og drikke riktig for å unngå at det blir bedervet.
Fisk- og fiskeprodukter skal oppbevares kjølig. Oppbevart ved romtemperatur kan lett bedervelig mat som fisk utvikle helsefarlige bakterier. Desto lenger fisken oppbevares i romtemperatur, desto større er risikoen. Sjekk holdbarhetsdatoen og informasjon om egnet oppbevaring på emballasjen. Se flere råd i saken. Unngå bedervet fisk .