Aronia - sunn prydbusk
Aroniaplantens bær passer til saft, syltetøy, gele og puré.
Aronia har et høyt innhold av antioxidanter, som er en stoffgruppe det er blitt mer fokus på i forbindelse med god helse og sykdomsforebygging. Dessuten inneholder den vitaminer som A og E. Bærene egner seg til saft, syltetøy, gelé og puré. Det høye pektininnholdet gir fordeler ved produkter med fast konsistens. Bærene høstes i slutten av september eller rett etter den første frosten
Botanikk
Aroniaplanten Aronia melanocarpa er en spinkel opprett voksende busk fra rosefamilien. Den blir normalt 1,5 til 3 meter høy.
Prydverdien kommer til uttrykk både vår, sommer og høst; om våren har den hvite blomster og om høsten rødt løv. I tillegg har den svarte bær og derav også det norske navnet «svartsurbær», fordi bærene er svarte og sure.
Voksested
Aronia forekommer naturlig i Nord-Amerika. Den er plantet ut over de nordligste delene av den nordlige halvkule, fra vest til øst. I Russland tørkes bærene og erstatter rosiner.
Dyrking
Planten er robust i forhold til flere dyrkingsfaktorer:
- Aronia tåler å vokse på vindutsatte plasser
- Den trives på næringsfattig og sur jord
- Den kan klare seg opp til klimasone 7
- Planten er selvbefruktende dvs. blomstene kan befruktes med pollen fra samme plante
- Ingen behov for plantevern mot planteskadegjørere
Før årtusenskiftet var den i Norden ikke kjent for annet enn sin prydverdi. I dag dyrkes aronia kommersielt til saft eventuell blandes bærne med solbær som bevarer fargen i stedet for å gråne. En busk kan gi 9-12 kg etter rundt fire år.
Tekst: Susanne Friis Pedersen, NIBIO