Kjøkkenhagen:

Dyrk selv

En kjøkkenhage kan være så mangt. Der noen nærmest har en åker å boltre seg på, har andre kanskje bare et par balkongkasser. Uansett størrelse og innsats kan du med litt arbeid høste et mangfold av sunne, egendyrkede grønnsaker, frukt, urter og bær.

  • Hender som holder en tomatplante som er forkultivert
  • Kvinne som planter i kasser med jord
  • Hånd som holder reddikfrø
  • Planter og frø på en gressplen klare til å bli satt i kjøkkenhagekassen.
  • Frøet skal plantes dobbelt så dypt som frøet er bredt.

Noe å dyrke i

Du kan dyrke i hva som helst, så lenge det holder på jord, og slipper ut vann. Lecakuler i bunnen av en bøtte eller pallekasse kan fungere som undervannssystemer som røttene kan strekke seg etter. Hvis du dyrker i en bøtte eller andre tette systemer så må du lage hull som overflødig vann kan lekke ut av, ellers råtner røttene. Legg noen cm med lecakuler i bunnen og borr flere hull i siden akkurat der jorda møter lecakulene. 

Jord er ikke jord

Jord i sekk og jord på bakken er to forskjellige ting. Den jorda som selges i butikken og på hagesentre er ofte næringsfattig torvjord. Torv er gjerne gravd opp fra en myr, tilsatt kalk og kanskje ispedd litt sand og tilsatt gjødsel. Den går fort tom for næring. Et høyt uttak av torv fra myr fører til utslipp av klimagasser og truer planter, fugler og dyr som lever i og rundt myrene. Hvis du ønsker et mer miljøvennlig og næringsrikt alternativ kan du lage egen kompost, eller kjøpe kompostjord fra ulike avfallssteder. På Kompostportalen finner du oversikt over utsalgssteder i Norge, fra Trøndelag og sørover.

Vekstsesong og innendørs oppal

Vekstsesongen er tiden fra siste frostnatt om våren til første frostnatt om høsten. I Norge varer vekstsesongen fra ca. 17. mai til slutten av september, avhengig av hvor i landet du bor. Noen planter trenger litt lenger vekstsesong, derfor kan det være lurt å tjuvstarte innendørs. Det kalles forkultivering.

Planter som trenger forkultivering er: tomat, agurk, paprika, de fleste kålslag, persille og mange andre urter, salat som skal høstes tidlig, sellerirot, purre, stangselleri, squash og gresskar.

Direkte såing

Planter som sås direkte ute er: Rotvekster som poteter og jordskokk, men settepoteter bør lysgros i vinduet før utplanting. Løk plantes vanligvis ute fra setteløk. Reddik, salat og dill kan sås flere ganger i løpet av sesongen.

Gulrøtter bør sås i rader markert med pinner i hver ende av raden. De første spirene er vanskelige å skille fra ugras, derfor må du vite hvor du har sådd.

Bønner og erter trenger varm jord. Så når heggen blomstrer, for da er det ca 15 grader i jorda. Husk at de må ha noe å klatre i.

Hvordan så?

En tommelfingerregel når du sår er at frøet skal plantes dobbelt så dypt som frøet er bredt, altså skal det så vidt dekkes med jord. Sørg for å vanne ofte.

De fleste planter liker at det er ca 20 grader, mørkt og varmt frem til den første spiren viser seg. Med en gang du ser den lille grønne «albuen» i jorda så trenger plantene mye lys. Senk gjerne temperaturen til ca 15 grader hvis du har mulighet. Pass i alle fall på at plantene ikke står rett over radiatoren.

Hvordan prikle? (dele planter)

Hvis du vil dele en plante i to eller flere deler er det en ting som er viktig å passe på. Ikke klem på stilken. Da kan du ødelegge plantens næringstilgang. Hold heller i jordklumpen og røttene, og dra planten forsiktig fra hverandre.

Husk å herde!

Planter trenger å venne seg til et nytt klima. Hvis de settes rett ut i sola eller i vinden på balkongen så dør de. Derfor må de flyttes gradvis ut. Det kalles herding. Sett plantene ut i skyggen om dagen og ta de inn om natta. Eventuelt kan de settes ut et lunt sted og dekkes med et laken om natta.

Tynning

Etter utplanting er det lurt å tynne i radene hvis det er tett med avling, ellers blir hver enkelt avling veldig liten fordi plantene konkurrerer om næringen. Tynning er å fjerne noen av spirene. Rader med gulrøtter tynnes med ca to fingre mellom hver gulrot.

Næring

Plantene kan godt spire i næringsfattig jord, men da må det tilføres næring senere. En næringsrik jord er det beste utgangspunktet, for da slipper man ofte gjødsling. Hvis man skal tilsette næring til jord uten å grave i den, altså etter at noe har vokst fram, må man bruke flytende gjødsel.  Man får kjøpt ulike typer flytende gjødsel som er lettvint å bruke. Det er også mulig å lage tynt gjødselvann av egen kompost. Legg gjødsel i vann og sil etter et døgn. Alternativt kan en del urin blandes med 10 deler vann og et par skjeer aske fra peisen. Urin virker nemlig forsurende på jorda, mens aske virker motsatt. 

Ugras og vann

Husk å luke og vanne jevnlig. Fjern alt du ikke har plantet selv.

Les mer
På disse sidene vil vi gi deg tips og inspirasjon til hvordan du best kan utnytte kjøkkenhagen. Vi tar for oss både tradisjonelle arter, men også arter som har gått i glemmeboken eller som er nye på våre breddegrader. I høyremargen finner du oversikt over sakene om hvordan du dyrker selv her på matportalen.no.

Vær, klima og smakspreferanser er alle med på å bestemme hvilke arter og sorter du bør eller kan velge.