Velg riktig sort rabarbra

Dersom du ønsker å dyrke rabarbra i hagen, så kjøp gjerne en sort som produserer lite oksalsyre. Her får du en oversikt over ulike sorter rabarbra.

Mye rabarbravekst

En god sort skal gi høy avling og ha kraftige, kjøttfulle bladstilker. Den bør være tidlig og sette lite blomsterstengler og stilken må ikke ha lett for å knekke. Sorter med mild smak blir av og til kalt jordbærrabarbra. Helt røde, helt grønne eller røde nederst og grønne øverst på stilkene kan indikere forskjellige sorter.

Tips for reduksjon av oksalsyre

Rabarbra er en grønnsak som inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter. Det er liten risiko for å bli forgiftet av oksalsyre, men mye oksalsyre kan redusere innholdet at kalsium i kroppen. Små barn og ammende kvinner trenger mye kalsium, og bør derfor ikke overdrive inntaket av rabarbra. Enkelte sorter rabarbra inneholder mindre oksalsyre enn andre.

Vivian Stølen, daglig leder for Norsk hagebruksmuseum på Dømmesmoen i Grimstad, skriver på Skog og landskap sine websider at det meste av oxalsyren nøytraliseres dersom det serveres melk eller fløte til retter med rabarbra. Et annet tips er at de unge stilkene har lavest innhold av oksalsyre, så blir planten kuttet ned ved St. Hans, kan man høste fin rabarbra til mat hele sommeren.

Her finner du omtale av sorter som er prøvd i Danmark:

Victoria

Gir stort utbytte med lange og middels tykke stilker som hovedsakelig er grønne. Har lett for å danne blomsterstengler. Har typisk utbredt vekst. Stilkene har lavt innhold av oksalsyre og middels innhold av eplesyre. Egner seg best til saftproduksjon. Sortene er tatt opp på EU’s offisielle liste over grønnsaksorter.

Spangsberg

Gir stort utbytte av middels lange og middels tykke stilker som er mellomrøde på farge. Danner få blomsterstengler. Har utbredt til opprett vekst. Har middels innhold av både oksal- og eplesyre. Omtales i Sverige som en sort med god ”rabarbrasmak”.

Early sunrise

Gir stor avling med lange og tykke stilker med middels sterk rød farge. Har en tendens til å danne mange blomsterstengler. Vokser med opprett vekst. Har middels innhold av oksalsyre og litt under middels innhold av eplesyre.

Elmsblitz

Gir stor avling av middels lange stilker som er både røde og grønne. Viser tendenser til å danne blomsterstilker. Veksten er utbredt til opprett. Sorten har lavt innhold av oksalsyre og litt over middels innhold av eplesyre. Den kan høstes langt ut i sesongen uten å bli trena. Sorten egner seg for dyrking i privathager, men har større krav til næring enn andre sorter.

Elmsfeuer

Gir relativt lav avling med middels store stilker med sterk rød farge. Har litt tendens til blomstring og meget opprett vekst. Sorten har mer enn middels høyt innhold av oksalsyre og middels høyt innhold av eplesyre. Egner seg godt til blandingsmarmelade med andre frukter på bakgrunn av den gode fargen.

Rosenhagen

Gir middels høy avling med middels lange og middels tykke stilker som hovedsakelig er rødfarget. Stor tilbøyelighet til å danne blomster. Har utbredt til opprett vekst. Har lavt innhold av oksalsyre og middels til høyt innhold av eplesyre.

Marshalls Early Red

Gir relativt liten avling med korte og tynne stilker som er sterkt røde på farge. Sorten danner kun få blomsterstengler. Har karakteristisk utbredt vekstform. Innholdet av oksalsyre og eplesyre er over middels. Egner seg godt til blandingsmarmelade med andre frukter på bakgrunn av den gode fargen.