Merkeregler for glutenfrie produkter

Stabel med brødskiver.

 Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer

  • Matvarer merket med ”glutenfri” skal inneholde mindre enn 20 mg gluten/kg
  • Matvarer merket med ”svært lavt gluteninnhold” skal inneholde mindre enn 100 mg gluten/kg
Kan maksimalt inneholdeKategorierKan merkes med
20 mg gluten pr. kgProdukter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfriGlutenfri
20 mg gluten pr. kgVanlige matvarer som kan merkes glutenfrie og enkelte produkter for særskilte grupper som kan merkes glutenfrieGlutenfri
100 mg gluten pr. kgProdukter som er gjort glutenfriSvært lavt gluteninnhold

Hvordan vet man at produkt inneholder gluten?

Ingredienslistene på matvarer informerer forbrukeren om innholdet i matvaren. I følge matinformasjonsforskriften skal alle produkter som inneholder hvete ha opplysninger om dette i ingredienslisten.  Det samme gjelder for produkter som inneholder rug eller bygg.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Havre inneholder ikke gluten i seg selv, men kan likevel inneholde gluten pga. produksjonsprosessen.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en tarmsykdom og inntak av gluten gir betennelse i tynntarmsslimhinnen. Evnen til å oppta næringsstoffer reduseres, og det kan oppstå mangel på vitaminer og mineraler. Vanlige symptomer på cøliaki er diaré, oppblåst mage, magesmerter, jernmangel, trøtthet, vekststagnasjon hos barn og vekttap hos voksne.

Kan man være allergisk mot kornslag?

Det er mulig å ha allergi eller intoleranse mot hvete eller andre kornslag. De vanligste reaksjonene er oppkast, diaré, kolikk, hudutslett eller pustebesvær.

Relaterte spørsmål og svar