Tilsetningsstoffer:

Er tilsetningsstoffer nødvendig?

I vårt samfunn er mye av maten vi kjøper produsert industrielt i stor eller mellomstor skala, og den kan være transportert over lange avstander før den når frem til butikken. For å hindre at mat og drikke skal bli bedervet, harske, endre farge eller på annen måte bli forringet under transport og lagring, brukes det ofte tilsetningsstoffer av typen konserveringsmidler og antioksidanter. 

Små kaker,med konditorfarge

Konditorfarger er eksempel på tilsetnigsstoffer mange har i kjøkkenskapet. Foto: Colourbox.com

Andre tilsetningsstoffer har andre funksjoner. Godteri, brus og andre leskedrikker er eksempler på produkter som i utgangspunktet har liten eller ingen farge. Her er det nødvendig å bruke fargestoffer dersom man ønsker produkter som gul brus og grønne og blå godterier. Slike produkter selges også ofte i sukkerfrie varianter, noe som krever bruk av andre typer tilsetningsstoffer, som søtstoffer

Både sukkerfrie- og andre lettprodukter er en betydelig del av markedet. Når innholdet av fett og sukker reduseres eller fjernes, må man ofte bruke tilsetningsstoffer for å oppnå forventet konsistens og akseptabel holdbarhet av produktene.

De fleste av oss har tilsetningsstoffer i kjøkkenskapene, men det er, kanskje, ikke alle klar over. Eksempler er konditorfarger, bakepulver, sukkerkulør og syltepulver.

Dersom du ønsker å unngå store mengder tilsetningsstoffer, kan det oppnås ved å lage maten selv, med ferske råvarer som utgangspunkt. Da unngår du mange av tilsetningsstoffene som finnes i ferdigmat og halvfabrikata.