Råd til spesielle grupper

Valnøtter, hassenøtter og mandler

Allergikere

Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er oppbluss av eksem, andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.


Baby som blir ammet.

Ammende

Morsmelk er det aller beste babyen din kan få, men visste du at næringsinnholdet i melken din påvirkes av hva du spiser?


To gutter og to jenter som ser i kameraet.

Barn

Barndommen er preget av rask vekst og utvikling, og et godt kosthold er av grunnleggende betydning for barnets helsetilstand.


En gravid kvinne med blå kjole holder seg på magen

Gravide

Når du er gravid er det viktig å spise sunt og variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du og barnet trenger. Noen få matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for barnet.


En kvinne som holder en gaffel.

Kvinner i fruktbar alder

Kvinner kan bli gravide og få barn fra de er cirka 13 til de er cirka 50 år. Denne perioden kan omtales som kvinnens fruktbare eller fertile alder. I denne perioden kan kostholdet ha betydning for eventuelle barns utvikling og helse.


Baby som blir ammet.

Spedbarn (0-12 md)

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår – og gjerne lenger.