Allergisk mot typisk julemat?

Tradisjonell julemat kan være en utfordring for allergikere. Her får du vite hva slags mat og drikke allergikere ikke bør spise i jula og tips til alternative ingredienser i julematen. Økt bruk av alkohol i julehøytiden kan også føre til sterkere allergiske reaksjoner.

julekonfekt

 Foto: www.matprat.no, fotograf Alf Børjesson

Alkohol gjør folk mindre oppmerksomme på hva de spiser. Allergikere som vanligvis vet hva de må unngå, tar lettere sjansen på at det skal gå bra og undersøker ikke så godt hva maten inneholder. Alkoholen kan også forsterke de allergiske reaksjonene slik at en person med moderat matallergi plutselig kan reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt.et.

Her er en oversikt over den vanligste julematen som allergikere kan reagere på:

Nøtter og julegodteri

Mange pollenallergikere får symptomer som for eksempel kløe i munnen og svelget når de spiser nøtter, men det er også mange som har en genuin nøtteallergi som kan gi alvorlige reaksjoner.  Mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker, og som hører med til juleknasket, kan gi allergiske reaksjoner.

Appelsiner og klementiner

Noen mennesker med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukter som appelsiner og klementiner, som det er mye av i fruktkurven i jula. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.

Sitrusfrukter kan også gi rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem eller følsom hud. Det skyldes normalt fruktsyren i sitrusfrukter som kan irritere huden. Du kan redusere irritasjonen ved å skjære appelsinen i små biter og eventuelt la barnet spise den med gaffel for å unngå å røre huden rundt munnen.

Vin, øl og likør

Det er sjelden at noen er allergiske mot selve alkoholen. Et mer vanlig problem er at alkoholholdig drikke kan inneholde allergiframkallende stoffer, såkalte allergener. Øl inneholder allergen fra korn som kan gi allergiske reaksjoner.

Likører kan ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på.

Allergi mot vin kan også forekomme. Drueallergikere kan reagere på stoff fra druer i vinen, men kan likevel tåle grappa som er laget av destillerte druer. Generelt følger ikke matallergenene med ved destillasjon.

Melk, egg og hvete

De som reagerer på melk, egg og hvete er også i jula nødt til å bruke spesielle oppskrifter på julemat og julekaker.

Tips til alternative ingredienser i kaker, konfekt og risengrynsgrøt

  • Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, risdrikk soyadrikk og mandeldrikk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter.
  • Det finnes melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat.
  • Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates
  • Marsipan fås kjøpt med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
  • Bruke olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere.

Meld fra om matallergi

Hvis du får anafylaktiske reaksjoner på julematen, kan du be legen din melde fra til Anafaylaksiregisteret på Haukeland sykehus.