Faktaartikkel:

Allergisk reaksjon på sesam øker 

Allergisk reaksjon på sesam er økende i befolkningen og årsaken er blant annet endring av spisevaner. Tilsetning av mer sesam i maten har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, og det dreier seg ofte om ganske alvorlige reaksjoner.

Hamburger i brød med sesamfrø.

 Foto: iStockphoto

Allergi mot sesam er mest vanlig der man benytter mye sesam i kosten. Sesam blir derfor ofte kalt for Midtøstens peanøtt (The peanut of the Middle East).

Bruksområder

Sesamfrø (Sesamum indicum) brukes i mat fordi det har en nøttelignende smak. Det finnes blant annet svarte, brune og hvite frø. Sesamfrø benyttes også gjerne som garnityr, og som tilsetting i glutenfrie matvarer, fast food, vegetarprodukter, bakevarer og snacks.

Sesam er en viktig oljeplante, hvor ca. 50 prosent av frøets innhold består av proteiner. Man kan derfor finne sesam i form av olje i kosmetikk og farmasøytiske produkter.

Ved allergi mot sesamfrø reagerer man på et eller flere av proteinene (allergenene) som finnes i frøene. Det er påvist flere ulike allergener i sesamfrø. Blant disse finnes to allergener som kalles oleosiner. Disse finnes i oljefasen av frøet, og som man mistenker kan være årsaken til reaksjoner på sesamolje, noe som er rapportert fra Frankrike.

Merking

Et næringsmiddel som er tilsatt sesam, og produkter som er laget av sesam, skal merkes etter EU-direktivet (2003/89/EC). Merkingen er uavhengig av mengden sesam som befinner seg i matvaren. Man bør likevel være oppmerksom på at kan man finne sesam i matvarer beskrevet med betegnelser slik som f.eks: Sim sim, Tahina, Tahini, Seeds, Gingelly/gingelly oil, eller Benne/benne seed/benniseed.