Matallergi - hvor kan du handle mat?

Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er oppbluss av eksem, andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.

Kvinne som legger varer på båndet i kassen i en butikk.

 Foto: Wenche Hoel-Knai/Helsedirektoratet

Symptomene ved matvareallergi og -intoleranse kan være nokså like, men ved matvareallergi er gjerne reaksjonene kraftige, og kommer like etter at matvaren er spist. Reaksjonene kan utløses selv om allergikeren bare har spist bitte små mengder av den maten som ikke tåles. Enkelte matvareallergikere kan få livstruende reaksjoner hvis de får i seg noe de ikke tåler. Dette kalles allergisk eller anafylaktisk sjokk, og kan i sjeldne tilfeller føre til hjertestans og død.

Det meste av den maten du trenger for å tilberede mat til personer med matvareallergi/-intoleranse fås kjøpt i vanlige dagligvareforretninger. Det finnes for eksempel sauser uten melk, egg og gluten, og leverpostei uten melk, egg, hvetemel og ansjos. For å finne de aktuelle matvarene må du lese ingredienslistene nøye. Det er også mulig å laste ned en App på www.checkcontent.no som gjør det enklere å handle mat. Ved å scanne strekkoden på matvaren vil du får informasjon om inntil 14 av de vanligste allergenene.

I enkelte tilfeller trengs det spesialmatvarer for å få til et variert og næringsrikt kosthold. Spesielt ved melkeallergi og reaksjoner på gluten kan dette være nødvendig. Imidlertid er det en del dagligvareforretninger som også selger denne typen matvarer.

Hva du kan kjøpeHvor
Margarin uten melk, laktoseredusert melk, glutenfri melblandingDagligvarebutikker
Glutenfrie varer og evt. kaker uten melk, egg eller nøtter på bestillingBakerier, enkelte dagligvarebutikker
Spesialmatvarer som f.eks. pølser eller fiskeprodukter uten melkSlakter, fiskehandler, dagligvarebutikker
Melkeerstatninger (soyadrikk, havredrikk, risdrikk), glutenfrie varer, melkefrie varer (f.eks. soyayoghurt, soyaost, soyais), diverse spesialmatvarerDagligvarebutikker