Ammende

Enkelte matvarer bør du unngå eller være forsiktig med i ammeperioden fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.

Baby som blir ammet.

 Foto: iStockphoto

Miljøgifter

Bevisst slanking i ammeperioden frarådes fordi det kan føre til at miljøgifter fra kroppsvevet går over i morsmelken. Fostre og spedbarn er mest utsatt for de negative helseeffektene av miljøgifter fordi de er små.

Fisk og skalldyr er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som ammer. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter.

Enkelte områder er spesielt forurenset. For disse stedene gir Mattilsynet egne kostholdsråd. Les hvilke steder du bør unngå under "Advarsler".

Ammende bør i tillegg unngå disse typene fisk:

  • Blåkveite over tre kilo
  • Ferskvannsfisk fra selvfangst
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei.
  • Brunmat i krabbe (hvitt kjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Se også blåskjellvarselet.
  • Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk. Tunfisk på boks er trygt.

Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly. Kvinner som ammer bør ikke spise viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester fra jaktammunisjonen. Se Begrens inntaket av viltkjøtt med blyrester.

Se alle råd om mat og drikke ammende bør unngå eller være forsiktig med under "Advarsler".


Se råd om Amming og morsmelk (Helsenorge.no)