Hvor grovt skal brødet være for at det skal være optimalt for barn?

Brød

 Foto: iStockphoto.com

Helsedirektoratet anbefaler grove korn- og brødvarer. Dette gjelder også for barn. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel eller hele korn.

Gi barna så grovt brød som mulig. Bruk gjerne grøt eller knekkebrød som variasjon til brød.

Bruk merkordningene Brødskala'n og Nøkkelhullet når du handler brød. Brødskala'n på brødposen bør helst ha tre eller fire mørke felt. Nøkkelhullet stiller både krav til minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel (fullkorn) og krav til maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Brødskala'n gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel som er brukt i brødet, men tar ikke hensyn til fett, salt og sukker.

Det er ikke sikkert at brødet er særlig grovt fordi om det ser mørkt ut. Ofte tilsettes "farge" for at brødet skal se grovt ut. Kneipp kan variere i grovhetsgrad fra bakeri til bakeri, men inneholder oftest under 50 prosent grovt mel. Fiberkneipp er grovere enn vanlig kneipp. 5-kornbrød og lignende er heller ikke spesielt grovt, selv om det inneholder flere kornsorter, og noe hele korn. Det er hvor mye av melet som er sammalt, som er av betydning.

Det finnes mange gode, grove brød i butikken, og med Brødskala'n og Nøkkelhullet er det blitt enklere å velge riktig.