Spedbarn (0-12 md)

Enkelte matvarer bør du unngå eller være forsiktig med i spedbarnsperioden fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet. Små mager er ømfintlige for mikroorganismer som bakterier og virus. God hygiene er derfor svært viktig når du lager og oppbevarer spedbarnsmaten.

Baby som blir ammet.

Baby som blir ammet.

 Foto: iStockphoto

Miljøgifter - Barn og fostre er mer utsatt enn voksne

Barn som vokser har større energibehov per kg kroppsvekt enn voksne. Derfor vil også barn spise mer mat og få et høyere inntak av det uønskede stoffet (regnet per kg kroppsvekt) sammenlignet med voksne. I tillegg kan de være mer følsomme for enkelte stoffer, slik som for bly og kvikksølv.

Foster og spedbarn er mest sårbare.

Les mer om hvordan miljøgifter påvirker helse hos Folkehelseinstituttet

Unngå eller vær forsiktig med

  • Fisk er normalt noe av det sunneste vi kan spise, men på grunn av miljøforurensning kan visse typer ferskvannsfisk inneholde helseskadelige mengder miljøgifter. Spedbarn bør derfor ikke spise ferskvannsfisk fra selvfangst.
  • Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulismebakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Honning i bakverk utgjør ingen fare.
  • Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Man bør derfor vente med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt.

Se alle råd om mat og drikke du bør unngå eller være forsiktig med under "Advarsler".

Råd om hygiene ved matlaging til spedbarn

  • Gode råvarer gir bedre forutsetning for god kvalitet på maten.
  • Vask hendene før du går i gang.
  • Bruk rene redskaper.
  • Bruk ikke samme kniv og skjærefjøl til kjøtt, fisk og grønnsaker uten å vaske redskapene godt.
  • Hold aldri maten varm over lengre tid.
  • Oppbevar maten i kjøleskap eller i fryser, ikke ved værelsestemperatur.
  • Ferdig tilberedt mat skal ikke stå i kjøleskapet i mer enn to dager.
  • Tin dypfryst mat i kjøleskapet eller i vannbad.
  • Varm opp maten ordentlig, rør om for å varme opp all maten. Oppvarming i vannbad er den mest skånsomme måten.
  • Bruker du mikrobølgeovn, rør om underveis for å varme opp all maten. Les mer om oppvarming i Mikrobølgeovn
  • Ikke oppbevar og gi ved en senere anledning rester av mat som barnet har smakt på.
  • Bruker du morsmelkerstatning, er det viktig å bare blande ett måltid av gangen Morsmelkerstatning - bland bare ett måltid av gangen

Last ned Mattilsynets miniplakat om kjøkkenhygiene. Den inneholder de viktigste rådene Miniplakat: Ikke nok å være god kokk

Hygiene ved bruk av flaske / kopp

  • Skyll og fyll flaskene/koppene med kaldt vann straks de er tomme.
  • Vask flaskene/koppene og smokkene godt med egen kost i varmt vann tilsatt oppvaskmiddel.
  • Skyll deretter utstyret i varmt springvann.
  • Kok gjerne flasker/kopper og smokker, i minst fem minutter.
  • La flaskene/koppene tørke under et rent håndkle.
  • Har du oppvaskmaskin, kan du vaske utstyret i den. Bruk høyeste temperaturprogram.
  • Sjekk at smokken er hel før du gir den til barnet.
     

Se råd om Spedbarnsmat og amming (Helsenorge.no)