Vegetarianere

Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer.

Gulrøtter, rødløk, blomkål og poteter.

 Foto: Wenche Hoel-Knai/Helsedirektoratet.

Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.

Om et kosthold er sunt eller ikke, avhenger av matvarene vi velger, hvordan disse kombineres og hvor mye vi spiser av dem. Uavhengig av hva slags kosthold vi velger, er det en fordel å kunne litt om ernæring og hvordan vi på en god måte kan sette sammen et balansert og variert kosthold. Særlig viktig er dette for gravide, ammende og små barn. Ved spesielle behov, og hvis du er i tvil, ta kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysiolog. Det kan være hensiktsmessig å måle nivået av enkelte næringsstoffer – som for eksempel B12, jern eller D-vitamin i blodet eller jod i urinen.

Godt sammensatt vegetarkost inneholder korn og fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer. Et slikt kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Grove kornprodukter som grovbrød, grove frokostblandinger og sammalt mel inneholder mer næringsstoffer enn fine.

Dersom meieriprodukter er en del av kostholdet, vil halvfete eller magre varianter av melk, ost og andre meieriprodukter gi et lavere inntak av mettet fett sammenliknet med helfete varianter.

Det anbefales å begrense inntaket av sukkerholdig drikke og mat – som brus, saft, godteri, kjeks, kaker og søtt bakverk. Sukker gir energi, men ingen vitaminer eller mineraler som kroppen trenger.

Forskjellen på vegankost, lakto-vegetarkost og lakto-ovo-vegetarkost

Vegankost består utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker som tang og tare. I vegankost utelates alle animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer. Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene. Veganere må også være oppmerksomme på inntaket av kalsium, jern og sink.

Lakto-vegetarkost inneholder, i tillegg til planteprodukter (se vegankost), også meieriprodukter, som for eksempel melk, ost og yoghurt.

Lakto-ovo-vegetarkost inneholder også egg.

En balansert sammensatt lakto- og lakto-ovo-vegetarkost vil gi alle næringsstoffene du trenger, så nær som D-vitamin. Ekstra tilførsel av D-vitamin kan tas som kosttilskudd eller fås gjennom produkter tilsatt D-vitamin. Velg fortrinnsvis halvfete eller magre varianter av melk, ost og andre meieriprodukter, for å unngå et høyt inntak av mettet fett.

Andre typer kosthold som legger vekt på vegetabilsk mat, er for eksempel raw food der matvarer i prinsippet ikke skal bearbeides eller varmebehandles og såkalt fleksitar-kosthold som inkluderer noe kjøtt eller fisk.

Næringsstoffer du må følge med på

Har du et vegetarisk kosthold bør du følge nøye med disse næringsstoffene, for å sikre du at du får i deg tilstrekkelig av det kroppen.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 (kobalamin) inngår i mange reaksjoner i kroppen, og er blant annet nødvendig for nervesystemet og for dannelse av blodceller. For små barn er vitamin B12 nødvendig for utvikling av hjerne og nervesystem.

Vitamin B12 dannes av bakterier og finnes hovedsakelig i animalske matvarer som kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg. I vegetabilske matvarer kan det finnes spor av vitamin B12 på grunn av bakteriell forurensning. Noe kan finnes i melkesyregjærede grønnsaker, men dette vil oftest ikke være nok.

De som lever på en ren vegetarkost (vegankost), anbefales derfor å ta tilskudd av vitamin B12, enten i form av kosttilskudd eller matvarer som er tilsatt vitamin B12. Særlig viktig er det å ta tilskudd av vitamin B12 for kvinner som er gravide og som ammer, samt for små barn.

Kalsium

Kalsium er nødvendig for å danne og vedlikeholde skjelett og tenner. Kalsium er også viktig i en rekke andre vev og har betydning for en normal nerve- og muskelfunksjon. Beinvevet brukes som kroppens lager og avgir kalsium til nødvendige funksjoner om tilførselen i maten blir for liten.

Meieriprodukter har et høyt innhold av kalsium, men det er også kalsium i grønne grønnsaker, som for eksempel brokkoli, grønne bønner, spinat og grønnkål – og i bønner, linser, erter, soyaprodukter, appelsin, mandler og frø. En del typer plantemelk er også tilsatt kalsium. Særlig barn og unge som vokser trenger rikelig kalsium for å danne et sterkt skjelett.

Jod

Jod utgjør en viktig del av stoffskiftehormonet tyroksin, som er med på å regulere kroppens energiomsetning.

Jod finnes i matvarer fra havet, i melk, egg og i salt tilsatt jod. Mel av tang eller tare og alger fra havet inneholder mye jod. Innholdet i havplanter og taremel varierer svært, og noen har så mye jod at et høyt inntak bør unngås. Vegankost har typisk et lavt innhold av jod. En knivsodd taremel er tilstrekkelig for å dekke dagsbehovet. De fleste typer havsalt er ikke tilsatt jod.

D-vitamin

D-vitamin er nødvendig for at kalsium skal kunne tas opp i tarmen, og for opptak av kalsium i knoklene, slik at de blir sterke. Tilstrekkelig tilførsel av D-vitamin er en utfordring for alle som lever i Norge, uansett kosthold.

D-vitamin dannes i huden når sola skinner på den. I Norge er det lite sollys vinterstid, og de fleste vil ha behov for tilskudd av dette vitaminet. Personer med mørkere hud er særlig utsatt fordi de produserer mindre D-vitamin i huden.

En kan få i seg noe D-vitamin gjennom produkter som er tilsatt vitaminet, dette gjelder for eksempel flere typer soyamelk, kumelk og havremelk, men dette vil ofte ikke være nok. For de aller fleste vil det være behov for ekstra tilførsel av D-vitamin gjennom kosttilskudd. Følg anvisning på pakningen; for høyt inntak er uheldig og bør unngås.

Vitamin B2 (riboflavin)

Riboflavin er nødvendig for forbrenningen i cellene. Riboflavin finnes først og fremst i melk og melkeprodukter. I vegetarkost uten melk og melkeprodukter, vil rikelig med mandler, nøtter, frø, linser, bønner, samt grove kornprodukter kunne gi tilstrekkelig med riboflavin. I flere varianter av soya-, ris- og havredrikk er riboflavin tilsatt, i tillegg til kalsium og vitamin B12. Pass derfor på å velge en plantemelk tilsatt disse næringsstoffene dersom du utelater melk.

Vitamin B6 (pyridoksin)

Vitamin B6 er nødvendig for omsetningen av protein og karbohydrat i kroppen. Vitaminet inngår også i dannelsen av hemoglobin og i reaksjoner i hjernecellene.

Kilder til vitamin B6 i vegetarkost er nøtter og frø, grove kornprodukter, poteter og noen grønnsaker – som avocado, paprika, grønnkål, spinat og asparges, samt naturris, bønner, linser, søtpotet, banan og tørket frukt.

Jern

Jern er en viktig del av hemoglobin som transporterer oksygen i kroppen. Jern er også nødvendig for reguleringen av forbrenningen inne i kroppens celler. Kilder til jern i vegetarkost er korn og fullkornsprodukter (hirse og havre er særlig jernrike), bønner, linser, erter, soyaprodukter, nøtter, tørket frukt, frø og enkelte grønnsaker som for eksempel brokkoli, fryste grønne erter, grønnkål, rosenkål, sukkererter og bladbete.

For noen grupper er det særlig viktig å planlegge kosten med tanke på å få nok jern. Dette gjelder særlig gravide, kvinner med store menstruasjonsblødninger og små barn. Det kan være behov for jerntilskudd. For små barn er jern nødvendig for utvikling av hjerne og nervesystem, og de har et høyt behov for jern i forhold til energiinntaket.

Jern fra vegetabilske matvarer tas best opp i tarmen når det er C-vitamin til stede i samme måltid, og vegetariske måltider bør derfor oftest inneholde noe C-vitamin. Det er bra med C-vitamin i appelsin, kiwi, bær, nyper, paprika, blomkål og brokkoli, kålrot og i noen fruktjuicer.

Jernopptaket fra korn og mel kan økes ved bløtlegging i vann i minimum én time. Da brytes fytinsyre, som ellers kan hemme jernopptaket, ned. Det er enzymet fytase i kornet som bryter fytinsyren ned. I havregryn kan fytasen være ødelagt, slik at opptaket av jern fra havregryn er lavt uavhengig av bløtlegging. Det er fytinsyre også i bønner, erter og linser, og nedbrytning av fytinsyre er en god grunn til å bløtlegge linser – selv om disse trenger kortere bløtleggingstid enn bønner og erter som bør bløtlegges natten over.

Te og kaffe kan redusere opptaket av jern og kan derfor med fordel inntas mellom måltidene – og ikke sammen med måltidene. Dette gjelder svart te, svart te tilsatt fruktsmak og grønn te, men ikke fruktte laget av frukt.

Sink​

Sink er nødvendig for immunforsvaret, for dannelse av DNA og for celledeling. Inntak av sink er også forbundet med blant annet bentetthet, kognitiv funksjon, fruktbarhet og reproduksjon, omsetning av fettsyrer og syn.

Viktige kilder til sink er bønner, linser, erter, soyaprodukter, nøtter, frø, korn og fullkornsprodukter, i tillegg til melkeprodukter. Med vegetarkost tas sink vanskeligere opp i tarmen enn med et blandet kosthold, særlig på grunn av innholdet av fytinsyre. Veganere vil derfor ha behov for et noe høyere inntak av sink. Ved bløtlegging av bønner, linser, erter, korn og mel, og ved heving av deig ved bakst, reduseres innholdet av fytinsyre, og tilgjengeligheten av sink og jern økes. Organiske syrer, som sitronsyre, kan også bidra til å øke opptaket.

Selen

Selen inngår i et enzym som bryter ned flerumettede fettsyrer som har harsknet.

Matvarer i et vegetarisk kosthold som har et bra innhold av selen er linser, bønner (inkludert hermetiske kikerter), solsikkefrø, paranøtter og grove kornprodukter. Ost og egg inneholder en del selen og kan være en god kilde for dem som bruker det. Inntaket av selen kan bli lavt på et helt vegetarisk kosthold, så det er viktig å inkludere vegetabilske matvarer med et høyt innhold av selen.

Jordsmonnet i Norden har lavt innhold av selen. Dermed har også mat dyrket her lavt seleninnhold. Samtidig varierer seleninnholdet i importert mat med jordsmonnet på opprinnelsesstedet.

​​Protein

Protein er musklenes byggesteiner og deltar i en rekke prosesser i kroppen. Protein kan også brukes som energikilde, og det skjer hvis kroppen ikke får nok energi fra de andre energikildene karbohydrat og fett. I proteiner finnes 20 ulike aminosyrer. Noen av dem kan kroppen lage selv, mens andre må tilføres med den maten vi spiser. Disse kalles essensielle aminosyrer.

En variert vegetarkost som gir nok energi, vil fint dekke proteinbehovet. Også idrettsutøvere og de som trener styrke kan fint få dekket et høyere proteinbehov med vegetarisk kost.

Gode kilder til protein i vegetarkost er bønner, linser, erter, soyaprodukter, korn og fullkornsprodukter, nøtter og frø. Andre vegetabilske matvarer inneholder også protein, men i mindre mengder. Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer. I en variert vegetarkost vil ulike matvarer bidra med ulike aminosyrer slik at proteinkvaliteten blir god.

Omega-3-fettsyrer

De lange, flerumettede omega-3-fettsyrene EPA og DHA er viktige for utvikling av syn, hjerne og nervesystem hos spedbarn, og har positiv effekt på hjerte- og karhelse for voksne.

Fettsyrene EPA og DHA finnes naturlig kun i alger – i tillegg til i fisk og tran. Den plantebaserte omega-3-fettsyren alfa-linolensyre (ALA) kan i noen grad omdannes til de lange, flerumettede omega-3-fettsyrene i kroppen.

Kilder til alfa-linolensyre i vegetarkost er linfrø og linfrøolje, valnøtter og valnøttolje, rapsolje og soya og soyaolje, og disse matvarene bør inngå i vegetarkost.

Behovet for omega-3-fettsyrer er økt ved svangerskap og amming, og det anbefales at inntaket av omega-3-fettsyren DHA bør være minst 200 mg per dag hos gravide og ammende. Tilskudd av fettsyrene EPA og DHA kan tas i form av algeolje eller algetilskudd. Dette blir tilsvarende å ta tran.

Les mer om næringsstoffer

Se også:

Rapport: Vegetar- og vegankost - ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2021) 

Helsenorge.no - Vegetarretter

Helsenorge.no - Vegetarkost for gravide

Helsenorge.no - Vegetarkost for barn

Helsenorge.no - Vegetarkost: Praktiske råd