Artikler knyttet til Matvaretabellen

Historien om den norske matvaretabellen

Trykket i Norsk tidsskrift for ernæring, 2014.
Artikkelen beskriver historien til den norske matvaretabellen, fra oppstarten i 1952 og frem til 2014. Alle versjonene av matvaretabellen presenteres, samt endringer i beregning av noen av næringsstoffene. Artikkelen beskriver også arbeidet med og organiseringen av matvaretabellarbeidet i Norge.

Historien om den norske matvaretabellen 

Matvaretabellen.no – Ny nettutgave med ny design, bedre brukervennlighet og oppdatert matvareutvalg

Trykket i Norsk tidsskrift for ernæring, 2012.
Artikkelen presenterer den nye nettutgaven av Matvaretabellen som ble lansert i 2012. Prosessen frem mot lanseringen av den nye utgaven beskrives, og artikkelen fremhever de nye funksjonalitetene og tilpasningene i Matvaretabellen.

Matvaretabellen.no 

Unexpected sources of vitamin C

Trykket i Journal of Food Chemistry 113:832-4, 2008
Ved analyse av flere sorter middagspølser ble det funnet betydelige mengder av vitamin C, noe som skyldes at produsentene tilsetter dette som antioksidant. Artikkelen beskriver uttaket av prøver og analysearbeidet (last ned "Unexpected Sources of Vitamin C" nedenfor).

Unexpected Sources of Vitamin C (2007)

Kan vi stole på Matvaretabellen?

Trykket i Norsk tidsskrift for ernæring, 2003.
Denne artikkelen ble skrevet etter utgivelsen av ”Den store matvaretabellen” (trykt tabell) i 2001. Den gir noen eksempler på utfordringer i å tolke verdiene for næringsinnhold i matvarer med utgangspunkt i norske matvaredata. Det henvises til bakgrunnsinformasjon om næringsstoffer i siste tabellversjon, som nå finnes under menypunktene på høyre side på nettsiden for Matvaretabellen (last ned "Kan vi stole på Matvaretabellen " nedenfor).

Kan vi stole på matvaretabellen? (2003)

Sampling of Potatoes to Determine Representative Values for Nutrient Content in a National Food Composition Table

Trykket i Journal of Food Composition and Analysis 13:369-77, 2000
Artikkelen gir en detaljert beskrivelse av hvordan et representativt uttak av potetprøver ble foretatt i 1993 og hvordan innholdet av vitamin C ble analysert og resultatene bearbeidet fram til publisert verdi i Matvaretabellen (last ned ”Sampling of potatoes (artikkel)” nedenfor).

Sampling of Potatoes to Determine Representative Values for Nutrient Content in a National Food Composition Table (2000)

Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen ved Institutt for ernæringsforskning

Trykket i Norsk epidemiologi, 2000.
Selv om denne artikkelen ble skrevet for flere år siden gir den fortsatt god innsikt i arbeidet med matvareanalyser og sammenstilling av ulike typer data om matvarers næringsinnhold til ferdig tabell (last ned "Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen" nedenfor).

Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen ved Institutt for ernæringsforskning (2000)