Tilbaketrekking:

Tilbaketrekking av ulovlig genmodifisert godteri fra USA

Godtesjuk AS i Ålesund trekker tilbake godteri fra USA av merket «NERDS». Årsaken er innhold av ulovlige genmodifiserte ingredienser. Ingen genmodifiserte næringsmidler er godkjent i Norge per 2020.

Tilbaketrekningen gjelder følgende vare

  • Produktnavn: for the love of NERDS
  • Varen er merket «Gotta-have grape/Seriously strawberry»
  • Virksomheten som kaller tilbake varene: Godtesjuk AS
  • Produksjonsvirksomhet: Nestlé USA Inc., USA
  • Batch/Lotnr.: BEST BY END JUL 2021

Produktet er innført fra Sverige og distribuert via en grossist til et utvalg butikker i Sør-Norge. Produktet er fjernet fra butikkene, og importøren har etablert rutiner for å sikre at de ikke importerer ulovlige genmodifiserte produkter til Norge. Importøren trekker tilbake produktet etter at Mattilsynet fant produktet i en butikk.

Produktet er originalt merket med informasjonen "PRODUCED WITH GENETIC ENGINEERING” uten opplysninger om hvilke ingredienser det gjaldt. Produktet er produsert i USA der genmodifiserte varianter av bl.a. mais, soya og sukkerbete dyrkes og brukes i matindustrien. Aktuelle genmodifiserte ingredienser i dette produktet er derfor dekstrose, sukker og maissirup. Påklistret svensk etikett manglet pålagt informasjon om at produktet inneholder genmodifiserte ingredienser.

Produktene er mest sannsynlig produsert og merket for EU-markedet, hvor en rekke genmodifiserte produkter er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Produktene regnes derfor som trygge å spise.

Tilsvarende produkter har blitt trukket tilbake tidligere av Dropsen AS og Scott Candy AS.

Forbrukere som har kjøpt GM-merkede produkter og ikke ønsker å bruke dem kan levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

Forbrukere som finner produkter i handelen merket med innhold av genmodifiserte ingredienser kan gjerne gjøre butikken oppmerksom på dette og/eller varsle Mattilsynet.
 

Kontakt importør Godtesjuk AS: Anders Fosse, tlf. 411 611 08

Kontakt Mattilsynet: Spesialinspektør Inga Torp Nielsen, tlf. 22 77 83 09