Mattilsynet sjekker julenøttene

I julen spiser vi mye nøtter og tørket frukt, og bruker tradisjonelt mye mandler og hasselnøtter i julebaksten. På grunn av risiko for muggsoppgifter er det ekstra strenge importregler på denne typen varer. Det gjør førjulstiden travel for inspektørene ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo.

Ulike nøtteslag ligger i en haug

 Foto: iStockphoto

Fra august og fram til nå har det kommet over 1700 tonn nøtter og frukt som krever spesiell oppfølging av Mattilsynet. Mattilsynets inspektører sjekker at varene har med riktige helsesertifikater og tar ut prøver fra enkelte partier. Grunnen til dette er at det kan finnes muggsoppgifter (mykotoksiner) i disse produktene.

Muggsoppgifter

Mykotoksiner er giftstoffer som produseres av muggsopper som vokser på plantene før innhøstning og under lagring. Innhold av muggsopp og soppgifter er blant annet avhengig av dyrkningsklima og kvalitetskontroll under produksjon og lagring av matvarer.

Mykotoksiner har verken smak eller lukt. De tåler godt varme og kulde, og er vanskelig å fjerne fra mat- eller fôrvarer. Aflatoksiner er en type mykotoksiner som blant annet ofte forekommer i nøtter og tørket frukt. De kan skade arvematerialet vårt, og er også kreftfremkallende. For å redusere skadelige helseeffekter hos mennesker, må inntaket av mykotoksiner begrenses. Det er derfor viktig at innhold av mykotoksiner i matvarer holdes lavt. Det er derfor fastsatt grenseverdier for noen av de ulike mykotoksinene, for å hindre handel med disse varene.

Matvarer med spesiell risiko

Noen varer fra enkelte land innebærer ekstra stor risiko, og sjekkes derfor ekstra nøye. Dette gjelder blant annet paranøtter fra Brasil, peanøtter fra Egypt og Kina, pistasjenøtter fra Iran, fiken, hasselnøtter og pistasjenøtter fra Tyrkia og mandler fra USA. All direkte import av disse varene skal fremstilles for importkontroll ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo før de kan omsettes. Kontrollen foregår i hovedsak ved Grensekontrollen-Oslo havn.

- Ved en slik importkontroll, sjekker vi at varene har med et helsesertifikat som viser at varene er helsemessige trygge. Vi tar også stikkprøver at partiene som vi sender til laboratoriet for å sjekke om produktene inneholder mykotoksiner, sier seksjonsleder Gry Holmbakken ved Mattilsynets distriktskontor i Oslo.

Problemer med fiken

Fra august og fram til nå, har Mattilsynet tatt prøver av 24 partier med nøtter og tørket frukt. Det er funnet mykotoksiner over grenseverdien i tre partier med fiken fra Tyrkia og ett parti med pinjekjerner fra Kina. Disse partiene har blitt sendt tilbake til avsenderlandet.

- Det er viktig at maten som selges er helsemessig trygg. Vi vet at nøtter og fiken er utsatt for soppangrep, og derfor kan inneholde uakseptable mengder med mykotoksiner. Vi bruker derfor mye tid og ressurser for å kontrollere import av slike varer.