Spisesteder i Bergen: Kjøkkenhygienen må forbedres

21 spisesteder i Bergen og omland fikk 20. november uanmeldt inspeksjon av Mattilsynets inspektører. Resultatet viser at mange av spisestedene ikke har god nok kjøkkenhygiene, og må følges opp av Mattilsynet.

Mattilsynets inspektør sjekker et restaurantkjøkken

 Foto: Mattilsynet

Mattilsynet for Bergen og omland hadde torsdag 20. november en tilsynskampanje på spisesteder. Totalt var det 21 steder som ble besøkt. Se resultatene nederst på siden.

Ved inspeksjonene har Mattilsynet først og fremst sett på renhold og orden i de områdene maten tilberedes. Videre var det fokus på temperaturkontroll på kjøl, og ved varmholding og nedkjøling av ferdigvarer. Inspeksjonene omfattet også kontroll av håndhygiene, bruk av arbeidstøy og om lokalene er sikret mot skadedyr.

Spisestedene ble gitt en hovedkarakter etter skalaen Meget bra - Bra – Mindre Bra – Dårlig. 

Mattilsynet hadde inspeksjon ved 21 spisesteder.

  • 6 fikk karakteren «bra».
  • 13 steder fikk karakteren «mindre bra».
  • 2 steder fikk karakteren «dårlig».
  • Ingen av spisestedene fikk karakteren «svært bra».

Ikke fornøyd

– Vi er ikke fornøyde med at mange av disse stedene har såpass alvorlige mangler ved renhold, orden og temperaturstyring, sier seniorinspektør Margrethe Wold fra Mattilsynet DK Bergen og omland.

– Å holde et kjøkken rent og ryddig er ikke et vanskelig tiltak å gjennomføre, men orden og renhold er veldig viktig for å sikre at ingen blir syke av maten. Vi forventer at spisestedene som får pålegg om å forbedre sine rutiner, følger dette opp. Mattilsynet vil kontrollere at dette gjøres.

I tabellen under er resultatene oppsummert. For de som har fått karakteren «mindre bra» eller «dårlig», har vi kort kommentert hva som er hovedårsaken til dette. Disse virksomhetene får videre oppfølging i form av varsel om vedtak og eventuelt vedtak med frist for å utbedre forholdene.

VirksomhetAdresseHovedinntrykkKommentar
Ali BabaNeumanns gate 6Mindre braDårlig rutine for håndvask. Manglet dokumentasjon av temperaturkontroll på kjøl. Manglende opplæring.
Bryggen pizza og kebabLodin Leppsgate 6Mindre braMangelfull dokumentasjon på temperaturkontroll. Ikke merkede varer på frys/kjøl. Bruker uegnet emballasje til mat  
IhlasOlav Kyrres gate 55Mindre braDårlig renhold, skitne berøringspunkter, mye isdannelse i frysebokser. Ompakket mat uten merking eller sporing.
Dario Kebab og PizzaNeumanns gate 8Mindre braMangler termometer i kjøl/frys. Ansatte hadde ikke egnet arbeidstøy. Mye isdannelse i frys. Dårlig renhold.
PrestigeNesttunvegen 98DårligDårlig renhold i kjøkken, skitne berøringspunkt. Ikke ok håndvask på kjøkken. Manglende merking i kjøl og frys Hastevedtak; omsetningsforbud og beslag av kjøtt som ikke kunne spores.
Nesttun KebabNesttunvegen 99Bra 
OstelloDanmarksplassBra 
SamrabthaiParadisMindre braGodt renhold, god orden, men mangler knyttet til håndvask, internkontroll og dokumentasjon på skadedyrkontroll.
Bella ParisNygårdsgaten 84Bra 
Valeri PizzaNygårdsgt.41Mindre braManglet dokumentasjon på temperaturkontroll. For høy temperatur i kebabkjøtt. Merknader til håndvasker. Ansatte hadde ikke egnet arbeidstøy Ikke datomerking på varer i kjøleskap.
DaliaVaskerelven 33Mindre braDårlige rutiner for håndhygiene. Dårlig renhold Ikke datomerking på varer i kjøl og frys.
FolkensNygårdsgt.62DårligMatserveringen på stedet ble stengt grunnet svært dårlig renhold og orden, samt defekt avløp fra kjøkkenvask.
ZafranNygårdsgt.53Mindre braBlokkert personaltoalett. Dårlig orden.
Laksevåg kebabKringsjåveien 113Mindre braRotete på kjøkken. Ikke kontroll med varmholding Dårlig skille mellom ulike arbeidsoppgaver i kjøkken.
AsiatenDamsgårdsveien 202Bra 
Kro og pizzabakerietDrotningsvikveien 130Mindre BraDårlig renhold. Uklare rutine for kontroll av nedkjøling. Manglet såpe ved håndvask
Punjab IndianSkareveien 10Mindre braDårlig renhold og vedlikehold på personaltoalett. Dårlig renhold på kjølerom. Mangelfull kontroll med temperatur på kjølevarer som var plassert på arbeidsbenk.
China DinnerOlsvikskjenet 151Bra 
Mama Rosa, LindåsLindås senterBra 
Pizzeria FonnesFonnes senterMindre braGod orden og renhold, men må utbedre håndvasken.
Mama Rosa,  KnarvikKvassnesvegenMindre braDårlig orden og renhold.

 

Kontaktinformasjon:

Margrethe Wold, seniorinspektør, distriktskontoret Bergen og omland, tlf. 99 40 48 88
Aslaug Sandvin, distriktssjef, distriktskontoret Bergen og omland, tlf. 41 43 29 94